Wetgeving dwarsboomt bokkenwelzijn

Steeds meer bokkenhouders stoppen, terwijl geitenhouders zelf hun bokken afmesten. Goed voor het welzijn van deze bokken, weet Jos Tolboom, voorzitter van de LTO-vakgroep Geitenhouderij. Een bouwstop en het geitenaantal maakt dit in de praktijk lastig.

Net als bij veel andere geitenbedrijven is het ook voor Tom van den Hurk in Lith, nieuw lid van het vakgroepbestuur, met de lammertijd een drukte van belang. De bokken gaan niet meer naar de mesterij, mesten doet Tom zelf, net als veel van zijn collega-melkgeitenhouders.

Zo willen geitenhouders meer grip hebben op gezondheid en welzijn van de bokken. ‘Er vindt geen transport van jonge bokken plaats. Ook is er geen samenvoeging van bokken van verschillende bedrijven, wat de kans op ziekten verkleint. Het is goed voor de diergezondheid, somt Tolboom op.

Maar voor de bokken is ruimte nodig. Niet alleen in de stal, maar ook op papier. ’Ondernemers moeten de bokken huisvesten, maar als gevolg van de bouwstop mogen ze niet bouwen. Ook moet je ieder moment dat de inspecteur komt alle dieren op de vergunning hebben staan. Terwijl de bokken maar een beperkt aantal weken op het bedrijf zijn, staan ze een jaar op de vergunning. Hierdoor kan een ondernemer minder melkgeiten houden.'

Vanuit regio Oost is er politieke druk uitgevoerd om de bokken op het bedrijf te houden. Tolboom: ‘Er komen niet meer bokken of geiten, alleen de locatie is anders.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer