Alvantho+start+nieuw+aardappelseizoen
Nieuws
© Anton Dingemanse

Alvantho start nieuw aardappelseizoen

Het nieuwe aardappelseizoen gaat weer beginnen. Dinsdag start het veilen van de Thoolse primeuraardappelen, de Alvantho's.

Alvantho is de collectieve merknaam van de veilingen in Sint-Annaland en Scherpenisse. De gezamenlijke veilingen vermarkten voor hun leden ongeveer 10.000 ton vroege aardappelen.

Op 18 februari werden dit jaar de eerste aardappelen gepoot. In de derde en vierde week van februari werden er veel aardappelen gepoot op Tholen. Het koude en schrale weer van de laatste weken leek de groei wat te remmen. De telers zijn tijdig begonnen met beregenen en nu blijkt er toch een leverbaar product onder te zitten. De kwaliteit lijkt goed.

Start klokverkoop

Mede gelet op de spanning op de aardappelmarkt lijkt het zinvol om zo vroeg mogelijk de klokverkoop te starten. De veilingen verwachten aanvoer van Doré, Première en Frieslander. Tijdens de eerste veiling wordt de opbrengst van het eerste kistje primeuraardappelen zoals gebruikelijk aan een goed doel geschonken.

De veilingen bieden de aardappelen aan in zwarte plastic kisten met een vulgewicht van 20 kilo. Verder zijn er ook aardappelen in consumentenverpakking, kartonnen doosjes met 3 kilo-inhoud, op bestelling te leveren. De verse aardappelen zijn nog niet huidvast.

Streekproduct

De Alvantho-aardappelen zijn gecertificeerd als Erkend Streekproduct. Producten met als herkomst Tholen en maatschappelijk verantwoord geteeld en verwerkt, mogen het keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct voeren.

Van het totale aanbod gaat 50 à 55 procent via de veilingklok. Het overige deel zal zijn weg vinden via bemiddeling. De bemiddelaar onderhoudt nauwe contacten met de kleinverpakkers, zodat het Thoolse product ook in de schappen van de supermarkten is te vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer