'Mobiele slacht mag niet ten koste gaan van welzijn'

Het werken met een mobiele slachtunit voor runderen mag het dierenwelzijn van de dieren niet aantasten, stelt minister Schouten van LNV. Ze wacht de evaluatie van een pilot met een mobiele dodingsunit (mdu) af, voordat ze hier daadwerkelijk zicht op heeft.

%27Mobiele+slacht+mag+niet+ten+koste+gaan+van+welzijn%27
© Slachthuis Dokkum

Dat antwoordt de minister op schriftelijke kamervragen van Tjeerd de Groot (D66) en William Moorlag (PvdA). Beide Tweede Kamer-leden stelden hun vragen naar aanleiding van signalen van NVWA-medewerkers dat de dieren in mobiele slachthuizen onnodig zouden lijden en er bij mobiele slacht mogelijk risico's zouden zijn voor de volksgezondheid.

De minister stelt echter ook dat voor de mobiele slacht vooral dieren worden aangeboden die naar inschatting van de houder niet transportwaardig waren. Vaak betreft dit een verder gezond dier met bijvoorbeeld een klauwontsteking of een bekkenbeschadiging als gevolg van een zware bevalling.

Levend gekeurd

Volgens Schouten worden alle dieren die voor slacht aangeboden worden bij een slachthuis, óók die op de mobiele dodings unit op het bedrijf, voorafgaand aan de doding levend gekeurd oor een NVWA-dierenarts. Na de dood van het dier vindt nog de keuring plaats onder verantwoordelijkheid van de NVWA. Hierbij wordt onder meer gekeken naar verschijnselen die het vlees ongeschikt maken voor menselijke consumptie. Dieren waarvan het vlees niet in de voedselketen terecht hoort te komen, worden bij deze keuringen afgekeurd.

De minister wil echter eerst de evaluatie van de pilot afwachten, voordat ze kan aangeven of er een daadwerkelijke verband is tussen dierenwelzijn, de volksgezondheid en het mobiele slachten. Daarbij neemt ze ook de geuite zorgen van de NVWA-medewerkers en dierenartsen serieus.

In totaal zijn er ruim 1.200 dieren aangeboden voor de slacht middels de mobiele dodingsunit. In 10 procent van de gevallen zijn de dieren vooraf door de NVWA afgekeurd om te worden geslacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer