Schouten+wacht+resultaten+mobiel+slachten+af
Nieuws
© Slachthuis Dokkum

Schouten wacht resultaten mobiel slachten af

Minister Carola Schouten van landbouw wil niet voortijdig conclusies trekken over onnodig lijden van dieren bij mobiele slachthuizen. Dat laat ze weten in de beantwoording van schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en William Moorlag (PvdA).

Aanleiding voor de Kamervragen was het bericht 'Medewerkers NVWA: mobiel slachthuis werkt dierenleed in de hand' van RTL Nieuws in september. Daaruit blijkt dat er binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onenigheid is over deze proef. Meerdere dierenartsen lieten RTL Nieuws weten dat dieren onnodig lijden en dat er risico's zijn voor de volksgezondheid.


Volgens RTL Nieuws steekt het de NVWA-medewerkers dat boeren nu alsnog geld kunnen verdienen aan ziek en kreupel vee. Het belangrijkste twistpunt voor deze NVWA-artsen is het feit dat dieren een paar dagen voor de 'mobiele' slacht geen medicijnen meer mogen krijgen. Dieren lijden volgens hen hierdoor onnodig.

Mobiele dodingsunit

In Groningen, Friesland en Drenthe wordt een proef uitgevoerd met vier mobiele dodingsunits (MDU). De units zijn van Slachthuis Dokkum. Het doel is om te onderzoeken of niet-transportwaardige, maar wel slachtwaardige dieren in het slachtproces kunnen worden gebracht door bedwelming en doding op het boerenbedrijf door middel van de unit.

'Het spreekt voor zich dat er geen aantasting van dierenwelzijn mag plaatsvinden ten gevolge van de inzet van de mobiele dodingsunit', schrijft Schouten. 'Een en ander is nu onderwerp van de nog lopende evaluatie'. De minister weet niet om hoeveel medewerkers het gaat van de NVWA die hun zorgen uitten.

Keuringen

De minister wijst erop dat de keuringen erop gericht zijn om te voorkomen dat zieke dieren gebruikt worden voor consumptie. De keuringen vinden ook bij de inzet van de mobiele dodingsunit plaats. De inzet van de units wordt door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) juist als oplossing gezien voor problemen met het ten onrechte op transport zetten van zieke of kreupele dieren. Dat kan daarmee door de COV worden voorkomen. Eerder dit jaar kwamen de Noordelijke slachterijen daarover negatief in het nieuws.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer