Schouten%3A+provincie+kan+alsnog+boeren+laten+stoppen
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten: provincie kan alsnog boeren laten stoppen

Landbouwminister Carola Schouten kan provincies niet verbieden om boeren te laten stoppen met hun bedrijf. Daar heeft ze de bevoegdheid niet voor.

Dat zei Schouten bij de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hoewel het kabinet het niet wil, kunnen provincies zelf besluiten om boeren toch te verplichten hun veestapel in te krimpen of hun bedrijf te beëindigen. 'De provincies gaan over hun eigen regels', zegt de minister.

Dat betekent de bewindsvrouw ook dat provincies zelfstandig onteigeningsprocedures in werking kunnen zetten. Het kabinet wil dat boeren vrijwillig kunnen besluiten met hun bedrijf te stoppen zonder dat ze daartoe worden gedwongen. Voor hen is er een uitkoopregeling.

1 december

Deze week kwamen Schouten en de provinciebestuurders bij elkaar om de stikstofchaos te bespreken die de afgelopen weken is ontstaan. De partijen hebben afgesproken om uiterlijk 1 december duidelijkheid te geven over de stikstofregels voor boeren. Pas later volgt meer duidelijkheid over andere stikstofmaatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer