Friesland+neemt+latente+ruimte+niet+in
Nieuws
© Tienke Wouda

Friesland neemt latente ruimte niet in

Friesland neemt de latente stikstofruimte niet in. Gedeputeerde Johannes Kramer deed die toezegging aan Friese boeren die vrijdag met de trekker naar het provinciehuis in Leeuwarden trokken.

‘We moeten beslissingen nemen die pijn doen. Maar we kunnen dit alleen samen oplossen. Daarom hebben wij besloten de beleidsregel in te trekken’, zei de gedeputeerde. De provincie heeft besloten de eerder afgesproken beleidsregel interne en extern salderen volledig in te trekken.

Kramer heeft dat ook zwart op wit met de actievoerders vastgelegd. Verder is de afspraak gemaakt volgende week samen om tafel te gaan.

Blokkade met trekkers

Niet alleen in Noord-Brabant werd er vrijdag geprotesteerd bij het provinciehuis, ook in Friesland demonstreren honderden boeren vrijdagochtend. Met trekkers blokkeerden ze in Leeuwarden de ingang van het provinciehuis.

Het zit de de actievoerders vooral dwars dat de provincies de latente ruimte 'inpikken'. 'De provincies willen strenger beleid dan het rijk. Dat mag niet gebeuren. We gaan hier niet weg, voordat gedeputeerde Johannes Kramer met een verklaring komt', stelde LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries. Met de toezegging van Kramer is een eerste doel van de actie bereikt.


Na de toezegging trokken de trekkers ook weer terug naar de boerderijen, hier en daar via de snelweg en daar nog wat vertraging veroorzakend in de middagspits.

Gedeputeerde Kramer had vrijdagmiddag een gesprek met enkele actievoerende boeren. Volgens De Vries komen de provincies met beleidsregels zonder dat ze de Statenleden en de sector ervan op de hoogte hebben gesteld. De gedeputeerde geeft toe dat meer overleg op zijn plaats is.

Vechten

VVD-Statenlid en biologisch melkveehouder Marten Dijkstra vindt dat Kramer direct meer had moeten vechten voor de boeren in Friesland. 'Het IPO komt met extra harde maatregelen. Het doet er een kop bovenop. Ik vind dit onbehoorlijk bestuur. Wij zijn absoluut geen voorstander van het inpikken van de latente ruimte.'

Zijn collega-Statenlid van Forum voor Democratie Maarten Goudzwaard vindt de actie van de boeren ' meer dan terecht'. 'Provincies zien kansen voor boeren in het rapport van Remkes. Wij als FvD zien dat absoluut niet. Zondag hebben we hierover een gesprek met Tweede Kamerlid Thierry Baudet.' Ook het PvdA-Statenlid Hetty Janssen is naar buiten gekomen om de boeren een hart onder de riem te steken. 'Hier kan het provinciebestuur niet omheen', stelt het Statenlid.

Jonge boeren

Melkveehouder Lieuwe Hiemstra uit Damwoude maakt zich vooral zorgen over de jonge boeren. 'Zij krijgen al zoveel voor hun kiezen. Dit deugt niet. De provincie vertelt iets anders aan de boeren, terwijl ze ondertussen uitverkoop houdt. Dat is een keer klaar.'

De actie is een bliksemactie. Niet alleen melkveehouders, ook akkerbouwers kwamen naar het provinciehuis. 'Wij willen toekomst', stelt de jonge akkerbouwer Jenny Fokkema uit Slappeterp. 'De politiek roept maar wat zonder na te denken, kijk naar de afschaffing van sommige gewasbeschermingsmiddelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer