Brabantse boeren protesteren bij provinciehuis

Honderden Brabantse boeren, voornamelijk veehouders, reizen vrijdag per trekker of auto af naar het provinciehuis in Den Bosch. Daar vindt vanochtend de commissievergadering natuur van Provinciale Staten en vanmiddag het extra Statendebat over de aanpak van stikstofemissie plaats.

De veehouders kwamen verspreid over de dag naar de Brabantlaan 1. De vroege vogels verzamelden zich tussen 8.00 en 8.30 op verschillende plekken in Brabant. Om 8.00 uur stond Daan van Dinther uit Geffen als eerste op het verzamelpunt bij Hotel Van der Valk in Nuland. 'Vanochtend extra vroeg eruit gegaan om te voeren. Het is nog rustig hier', tuurt hij de invalswegen af op zoek naar zwaailichten van trekkers.


Van Dinther was er op 1 oktober ook bij in Den Haag. 'Dat was erg indrukwekkend moet ik zeggen. Ik hoop dat het nu in Den Bosch ook zo gaat en vooral dat het rustig blijft. Je hebt er niks aan om met foute leuzen of zo daar te protesteren. Dat zal het beleid echt niet veranderen en je komt er alleen maar negatief mee in het nieuws. Maar het is goed om erbij te zijn, dat is het enige wat we kunnen doen.'

Trekkercolonnes

Uit Vinkel en Geffen sluiten niet veel later nog drie veehouders aan. Nadat de snelste route zonder snelwegen en provinciale wegen is vastgesteld, vertrekt het kwartet trekkers om 8.30 uur richting Den Bosch. Onder meer vanuit Schaijk, Boxtel en Drunen zijn er dan ook al trekkercolonnes en auto's vol veehouders onderweg en later vandaag zullen er nog meer boeren afreizen naar het provinciehuis, waar om 13.30 uur het extra Statendebat plaatsvindt.

Goed om erbij te zijn, dat is het enige wat we kunnen doen

Voorafgaand aan de commissievergadering kregen boeren en ZLTO-bestuurders drie kwartier de tijd om in te spreken. Veel medewerkers van ZLTO zijn ter plekke aanwezig om alles in goede banen te leiden en om zo nodig vragen van veehouders te beantwoorden.

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer