Saneringsregeling+25+november+open+voor+varkenshouder
Nieuws
© Johan Wissink

Saneringsregeling 25 november open voor varkenshouder

De Saneringsregeling varkenshouderij (Srv) is goed gekeurd door de Europese Commissie. De regeling wordt opengesteld op 25 november en sluit op 15 januari 2020.

Op 11 oktober wordt de regeling gepubliceerd in de Staatscourant. Varkenshouders kunnen de regeling dan inzien en zich voorbereiden op deelname, schrijft minister Carola Schouten van Landbouw op 10 oktober in een brief aan de Tweede Kamer.

De goed gekeurde regeling moet bijdragen aan het verminderen van geuroverlast, een betere leefomgeving en het terugdringen van stoffen zoals ammoniak en stikstof. Met de regeling is 180 miljoen euro gemoeid. Schouten: 'Samen met provincies, gemeenten en sectorpartijen zetten we een duidelijke stap in het verbeteren van de leefomgeving in veedichte gebieden.'

Tweede regeling

Een tweede regeling die de minister vandaag bekendmaakte, is gericht op varkenshouders die juist willen doorgaan en verduurzamen. Zij kunnen binnenkort een beroep doen op een regeling die voorziet in innovatie en investeringen in emissiebeperking.

Schouten: 'Zo slaan we meerdere slagen tegelijk: we ondersteunen varkenshouders die willen stoppen, we stimuleren verdere verduurzaming van de varkenshouderij en we verbeteren de leefomgeving rond deze bedrijven.'

Gebiedsgerichte aanpak

Met de Srv wordt overlast aanpakt op plekken waar deze het grootst is: de concentratiegebieden Zuid en Oost van de Meststoffenwet, (Oost-Brabant, Noord-Limburg, stukken van Gelderland en Overijssel en een klein stuk Utrecht).

Met de Srv wordt het varkensrecht van stoppende boeren opgekocht en uit de markt genomen. De gemeente biedt varkenshouders begeleiding en advies in de voorbereiding op deelname aan de regeling. Provincies en gemeenten werken hierbij nauw samen.

Marktconforme vergoeding

Met de Srv ontvangen varkenshouderijen een marktconforme financiële vergoeding voor het varkensrecht, naast een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen. De hoogte van de vergoeding voor het varkensrecht wordt enkele dagen voorafgaande aan de openstelling van de subsidieregeling, vastgesteld op basis van de dan geldende marktprijs.

Varkenshouders mogen na deelname aan deze regeling geen nieuwe varkenshouderij meer starten, schrijft de minister. De regeling is vanaf 11 oktober in te zien in de Staatscourant. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen via hun gemeente meer informatie en begeleiding krijgen in de voorbereiding op deelname.

Aanmelding

De aanmelding na openstelling verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), op hun website is dan informatie te vinden. Ook op Rijksoverheid.nl is meer informatie te vinden. Meer inhoudelijke informatie over de regeling vindt u hier.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer