Familie Vos zet in op eigen biggenopfok

Biologische varkenshouders Willy (59) en Mihaela Vos (48) willen de komende tijd uitbreiden. Ook willen ze meer TN- en PIC-uitgangsmateriaal in de kruisingen. Sinds afgelopen zomer zijn ze zelf gaan opfokken voor eigen aanwas.

Familie+Vos+zet+in+op+eigen+biggenopfok
© Dick van Doorn

Willy Vos uit Altforst is van boerenkomaf, maar omdat zijn vader jong overleed, moest zijn moeder de ouderlijke boerderij verkopen. 'Maar het boerenbloed kruipt waar het niet gaan kan en ik ben uiteindelijk toch weer met boeren begonnen. Ik koos voor varkens en specifiek voor het Bonte Bentheimer-ras.'

Eerst had de familie Vos een huurboerderij in de Noordoostpolder met tien zeugen en drie beren. 'We deden van alles in die tijd. We verkochten ook fokgelten en biggen. Soms kochten we Bonte Bentheimer-beren aan in Duitsland en dekten met onze beren ook voor anderen.'

In deze tijd exploiteerde Vos tevens een webwinkel als zelfstandige. Dat liep goed, maar zijn hart lag toch bij varkens. In 2017 werd de huurboerderij in de Noordoostpolder te klein. Uitbreiden kon niet. 'Mijn vrouw Mihaela en ik hebben gekeken of er een leuk biologisch bedrijf ergens in Nederland te koop was, maar er was niets dat ons geschikt leek.'

We hebben aangifte gedaan, maar ik vind dat de politie te weinig doet tegen deze activisten

Willy Vos, biologische varkenshouder in Altforst

Stamboek

Doordat hij bij het Bonte Bentheimer-stamboek zat, kende Vos het varkensbedrijf al waar hij nu zelf eigenaar van is. Dit gesloten varkensbedrijf in Altforst had 120 zeugen waarvan een aantal Bonte Bentheimer-zeugen en één beer. 'De eigenaren van dat bedrijf konden niet aan voldoende geschikt personeel komen dat bij het bedrijf wilde wonen, zodat er ook voldoende zorg aan de dieren kon worden gegeven in het weekend en na 16 uur. Dus wilden ze het wel aan ons verkopen.'

In eerste instantie vonden Willy en Mihaela Vos het aangeboden varkensbedrijf te groot, maar vorig jaar besloten ze om het toch te kopen. Wat voor hen daarbij belangrijk was, was om het bedrijf draaiend over te nemen. 'Gelukkig kon dat. We konden ook een varkensbedrijf kopen dat leeg stond, maar ik weet uit ervaring dat je dan ongeveer één jaar omzet moet hebben om te kunnen beginnen, terwijl de eerste tijd niets terugkomt.'

24 uur per dag

Volgens Mihaela Vos is het belangrijk dat de varkens liefde en aandacht krijgen. 'Vandaar dat wij hier ook wonen. Zo zijn we 24 uur per dag beschikbaar voor onze dieren.'

In 2018 werden nieuwe voerstations geïnstalleerd.
In 2018 werden nieuwe voerstations geïnstalleerd. © Dick van Doorn

De ondernemers houden alles goed bij en willen op termijn uitbreiden en nieuw bouwen. Ze willen wat meer zeugen gaan houden en wat minder vleesvarkens. 'Niet dat je met biologische biggen veel kunt verdienen, maar puur omdat de vermeerdering ons gewoon ligt en we dat leuk vinden', zegt Willy Vos.

Onverwacht bezoek

Het vreemde is dat de familie, ondanks de goede zorg voor de dieren, in februari van dit jaar 's nachts onverwacht bezoek kreeg. Van een zondag- op een maandagnacht kwamen dierenactivisten stiekem het bedrijf bezoeken. 'Omdat we toevallig varkens moesten laden om 3.15 uur, hebben we hen gestoord in hun werkzaamheden. We hebben hen niet gezien. Mensen mogen ons bedrijf best bezoeken, maar wel op een tijdstip dat het ons gelegen komt.'

Volgens de ondernemer is de groep dierenactivisten waar het om gaat, dermate extreem dat ze zelfs bij nette biologische bedrijven waar de dieren het goed hebben, willen aantonen dat er vermeende misstanden zijn. De familie heeft camera's opgehangen. 'We zijn bij de politie geweest en hebben aangifte gedaan, maar ik vind dat ze te weinig doen tegen deze activisten. Met gemeente West Maas en Waal en ZLTO heb ik ook al contact gehad hierover.'

Geen water maar wei

De varkenshouders zijn in november overgestapt op het geven van wei in plaats van water. Belangrijkste reden is een nog betere gezondheid van de dieren. 'Vooral omdat weiwater een beetje zuur is. En er zitten mineralen en sporenelementen in. Het is overigens niet zo dat de voerconversie beter wordt van wei.'

Een andere belangrijke verandering in het management is dat de ondernemers sinds afgelopen zomer zelf biggen opfokken. Vooral om de kwaliteit te garanderen en ziekte-insleep te voorkomen.

Zonnepanelen

Verder hebben de varkenshouders een aanvraag liggen voor 1.800 zonnepanelen die op de daken komen te liggen, in totaal 480 kilowatt. Als de zon veel schijnt, kunnen ze zelfs leveren aan het energienet. Vorig jaar zijn direct na de aankoop van het bedrijf nieuwe voerstations van Mannebeck geïnstalleerd. Ook zijn vier nieuwe silo's geplaatst waarvan één speciaal voor de wei. Zoon Jan Willem Vos gaat naar Helicon in Nijmegen en wil op termijn het bedrijf overnemen.

Zeugen in de modderpoel.
Zeugen in de modderpoel. © Dick van Doorn

Meer zeugen en minder vleesvarkens
Willy en Mihaela Vos kochten in 2018 het huidige gesloten varkensbedrijf in Altforst met 120 zeugen waarvan een aantal Bonte Bentheimer-zeugen en één beer. Sinds 2019 kruist Willy Vos PIC- en TN20-zeugen in en gebruikt hij een PIC 408G-beer. 'Bijna alles is ki en we doen iets natuurlijke dekking via een Bonte Bentheimer-beer. Niet te veel, omdat een Bonte Bentheimer relatief veel spek heeft. En om spek te maken, heb je veel voer nodig.' Speciaal voor de vleesverkoop aan huis mest Vos ook nog enkele zuivere Bonte Bentheimer-vleesvarkens. Het gesloten biologische bedrijf heeft nu 143 zeugen en een kleine 550 vleesvarkens. Op de planning staat de bouw van een nieuwe groepshuisvestingsstal voor 180 zeugen en vijftig kraamhokken. Verder komt er een zichtstal met skybox. De familie wil begin 2020 beginnen met de bouw van de nieuwe groepshuisvestingsstal. 'Wij gaan dus uitbreiden qua zeugen en leveren daar vleesvarkensplaatsen voor in.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer