Modderpoeltrofee 2019 naar Overesch

Biologische varkenshouderij Overesch in Raalte wint dit jaar de prijs voor de Mooiste Modderpoel. Met deze prijs wil Wakker Dier de familie Overesch in het zonnetje zetten.

Modderpoeltrofee+2019+naar+Overesch
© Wakker'n

'Als wij denken aan een goede modderpoel, dan denken we direct aan Overesch. Schaduw, modder en verkoeling. Precies wat de varkens wensen', zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De zeugen van Overesch vinden verkoeling in een bad van water en modder, maar ook langs de schaduwrijke bosrand rondom de poel. De varkens kunnen zo toch het hoofd koel houden tijdens hete zomerdagen. De modder is bovendien goed voor de huid en helpt bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes.

Zweten

Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 graden Celsius kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om toch af te kunnen koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Nu voor de vijftiende keer. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren.

Groei

De biologische varkensstapel groeide in 2018 naar 97 duizend dieren, een toename van 6 procent ten opzichte van 2017. Overigens krijgen alleen de zeugen ook daadwerkelijk een modderpoel.

Vleesvarkens en miljoenen andere varkens in Nederland zien nooit een poel. 'Ze mogen in hun eigen uitwerpselen rollen om verkoeling te zoeken. Dat moet en kan écht anders', zegt Hilhorst. 'Ieder varken verdient een modderpoel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer