Vakgroepvoorzitter: melkvee heeft kalverafzet nodig

Met de gedachte om de kalverimport substantieel te willen reduceren, wordt een bom onder de kalversector gelegd. Dat is ook niet goed voor de melkveesector, stelt voorzitter Wim Thus van LTO-vakgroep Kalverhouderij.

Vakgroepvoorzitter%3A+melkvee+heeft+kalverafzet+nodig
© Twan Wiermans

Thus reageert op een essay van Netwerk Grondig. Dat netwerk vraagt aan landbouwminister Carola Schouten om de import van kalveren tegen het licht te houden. En niet alleen omdat importkalveren een risico met zich mee zouden meebrengen als het gaat om ziekte-insleep.

De 800.000 importkalveren produceren ook nog eens evenveel mest als de 160.000 melkkoeien die het veld moesten ruimen als gevolg van de fosfaatrechtenproblematiek. Ook zouden de importkalveren de prijzen voor Nederlandse kalveren drukken, stelt Netwerk Grondig.

10 jaar geen groei

Voorzitter Wim Thus van de LTO-vakgroep Kalverhouderij vindt het een rare gedachte dat de kalversector moet krimpen. 'De kalversector heeft de laatste 10 jaar geen stijging laten zien in de import van het aantal kalveren. Ook is de omvang van de sector redelijk stabiel. Het zou dan ook raar zijn dat specifiek deze sector zou moeten krimpen.'

LTO is wel voorstander van het beperken van de import van kalveren van grote afstand, merkt Thus op. 'Op dit moment hebben we de kalveren echter nodig voor de continuïteit van de sector. Naast de 800.000 kalveren uit eigen land hebben we datzelfde aantal uit het buitenland nodig.

'Een halvering van de kalversector doet ook de melkveesector geen goed', stelt de vakgroepvoorzitter. 'Het tot waarde brengen van nuchtere kalveren is wereldwijd een groot vraagstuk. Kijk bijvoorbeeld naar Engeland, zonder een vleeskalversector is de opbrengstprijs van kalveren nagenoeg nihil.

Nuka-prijs onderuit

De prijs die melkveehouders voor kun kalveren beuren, is volgens Thus vooral het gevolg van de marktomstandigheden, met name rond de afzet van kalfsvlees. 'Ik denk niet dat die omstandigheden beter worden als de Nederlandse vleeskalversector krimpt. Als het rendement uit de sector wegvloeit, zal de nuka-prijs dalen.'

Dat volgens Netwerk Grondig de gezondheid van het rundvee verbetert bij minder import, bestrijdt Thus. 'Nu al wordt er scherp gekeken naar de kwaliteit van de ingevoerde kalveren.'

'Het blijkt bijvoorbeeld dat importkalveren een lager antibioticagebruik hebben dan Nederlandse kalveren. Uiteraard kunnen we nog selectiever worden met de import. Het gesprek daarover willen we als vakgroep met eenieder aangaan', belooft de vakgroepvoorzitter.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer