Start joint venture voor productie rubber uit paardenbloemen

Zaadfirma Barenbrug en onderzoekbedrijf KeyGene voor de ontwikkeling van rassen die geschikt zijn om in Europa rubber te winnen uit paardenbloemen.

Start+joint+venture+voor+productie+rubber+uit+paardenbloemen
© Anton Dingemanse

De gezamenlijk opgerichte joint venture heeft als naam Lion-Flex. KeyGene heeft al meer dan tien jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van rubberpaardenbloemen. Het Wageningse bedrijf werkte daarbij samen met Wageningen UR en organisaties in Kazachstan, het oorsprongsgebied voor wilde paardenbloemen die rubber produceren.

Het is in die periode gelukt om vanuit de wilde paardenbloem lijnen en rassen te ontwikkelen die economisch en technisch gezien bijna klaar zijn voor de teelt in Europa. In een gezamenlijke persverklaring meldt Barenbrug dat de zaadfirma de waarde herkent van de duurzame productie van rubber in Europa.

Eerste veredelaar

Lion-Flex gaat zich richten op het verder kweken van rassen en de productie van basiszaad en paardenbloemwortels. Daarnaast gaat Lion-Flex onderzoeken wat de beste methode is om rubber efficiënt uit de wortels te extraheren en wat de juiste verkoopkanalen zijn. De werving van de eerste veredelaar voor paardenbloemen is inmiddels gestart.

Wereldwijd neemt de vraag naar natuurlijk rubber toe, terwijl de productie juist onder druk staat. Natuurlijk rubber is nu nog afkomstig van de rubberboom. Uitbreiding van het areaal kan vaak alleen door regenwoud om te zetten naar landbouwgrond, op lange termijn is dit geen duurzame aanpak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer