Rubbermat+biedt+soelaas+in+zeugenstal
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rubbermat biedt soelaas in zeugenstal

Rubbermatten lijken klauw- en pootproblemen bij zeugen te verminderen. Een rubberen toplaag op de vloer van een groepsstal heeft een positief effect op klauw- en pootproblemen van zeugen.

Klauwproblemen en kreupelheid zijn minder heftig bij deze zeugen dan bij zeugen uit hokken van volledig beton.

Dat blijkt uit onderzoek door het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.

klauw- en pootproblemen

Het vierjarige onderzoek werd vorig jaar afgerond. Dit project had tot doel om praktijkgerichte strategieën aan te bieden gelet op klauw- en pootproblemen bij zeugen.

Harde, gladde en ruwe vloertypes zijn veel voorkomend in de zeugenhouderij en vormen een risico voor klauw- en pootproblemen. Een rubberen toplaag lijkt enig soelaas te bieden.

Er kwamen minder heftige klauwproblemen en kreupelheid voor bij de zeugen uit de stal met rubber, maar er waren nog wel aantastingen vast te stellen.

Lactatieperiode

Sommige effecten van het vloertype in de groepshokken waren alleen zichtbaar op het einde van de lactatieperiode. Zeugen gehuisvest op vloeren met een rubberen toplaag hadden minder afwijkingen aan de witte lijn en ook de lengte van de klauw was beter in deze groepen.

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer