Russische paardenbloem als rubberproducent

De industrie heeft interesse in de Russische paardenbloem, omdat rubber is te produceren van het melksap. 'De vraag uit de markt zorgt ervoor dat het gewas potentie heeft', zegt projectleider Charlotte Versluis van proefboerderij Rusthoeve.

Russische+paardenbloem+als+rubberproducent
© Anton Dingemanse

Er werd eind vorige week zo'n 1,5 hectare paardenbloemen geoogst. 'Dit is geen normale tijd. We rooien de wortelen nu om ze binnen de projectperiode nog te kunnen analyseren.'

De rubberproductie in Zuidoost-Azië holt achteruit, omdat plantages te kampen hebben met schimmels. De industrie zoekt daarom naar planten die de productie van rubber kunnen overnemen. Een Russische paardenbloem bevat maximaal 15 procent latex.

Productie moet omhoog

De paardenbloemen op de Rusthoeve zijn geplant. 'Inmiddels is het zaaizaad zo goed, dat we niet meer hoeven te planten. Dat is een stuk goedkoper. Het rooien is nu nog wel handwerk. Voor de toekomst is het vooral belangrijk dat de productie omhoog gaat', zegt Versluis.

Inmiddels is duidelijk dat de paardenbloem is te telen en de belemmeringen zijn op te lossen. Versluis: 'Het interessantst lijkt zaaien na een vroege oogst wintertarwe of graszaad. Het rooien is in augustus of september.'

Als de veredelaar de productie per hectare weet te verhogen, kan het gewas op termijn commercieel interessant zijn. Dat vraagt om meer onderzoek. Daarom wordt geprobeerd het project Drive4EU te verlengen. Wageningen University & Research is de projectleider.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer