Groningse+boeren+voeren+thuis+protest
Nieuws
© Eigen Foto

Groningse boeren voeren thuis protest

Boeren in het Westerkwartier in Groningen zijn vandaag niet naar Den Haag afgereisd. Ze zien meer in een regionaal protest. 'We moeten ervoor zorgen dat mensen op elke honderd meter opnieuw geconfronteerd worden met de boodschap.'

Melkveehouder Jolle de Haan in Niekerk plaatste vandaag zijn trekker met omgekeerde vlag aan de weg. 'Niet naar Den Haag, maar solidair met alle boeren die wel op weg zijn. #boerenprotest #trotsoponzeboeren', twitterde de afdelingsbestuurder.

Imagoschade

Zelf gaat hij bewust niet. 'Ik ben bang dat we in Den Haag imagoschade kunnen oplopen. Bovendien ben ik er niet van overtuigd dat het gaat helpen. We krijgen een mooi verhaal van een politicus te horen en we gaan morgen weer over tot de orde van de dag', geeft De Haan aan terwijl hij zijn koeien voert.

De Haan heeft dit voorjaar nagedacht over wat voor boer hij is. 'Ik haal mijn geluk uit mijn dagelijks werk, mijn gezin, het leven met de dieren en in de natuur. Ik doe waar ik blij van word. Ik laat mij niet kisten door wat ze in Den Haag willen. Natuurlijk word ik wel eens chagrijnig. Het standpunt van Tjeerd de Groot is desastreus voor de sector, maar persoonlijk raakt het mij niet meer zo.'

Zijn actie noemt hij publieksvriendelijk en boervriendelijk. 'Ik hoef niet een nacht en een dag op de trekker te zitten. Ik heb begrip voor een dergelijke actie. Maar ik houd mijn hart vast voor hoe het uitpakt.'

Broodjes

Ook melkveehouder Henk Hulshoff in Marum blijft in de provincie. De voorzitter van LTO Noord-afdeling Westerkwartier plaatste een zelfontworpen spandoek.

'Als ik naar Den Haag ga, zal mij dat veel frustratie opleveren. Je krijgt geen concrete toezeggingen. Het is een spel tussen actievoerder en overheid, een kat- en muisspel. Natuurlijk is het goed om een statement te maken, maar ik zie veel meer meer in regionale acties', beredeneert Hulshoff.

Melkveehouder Henk Hulshoff plaatste een spandoek in het land.
Melkveehouder Henk Hulshoff plaatste een spandoek in het land. © Eigen Foto

Daarom heeft de LTO Noord-afdeling haar leden opgeroepen om zoveel mogelijk spandoeken op te hangen. 'Laat door het hele land zie wat er leeft, en niet alleen in Den Haag. Wees zichtbaar in de regio. Het stikstofverhaal raakt vooral ook de regio's. Dat is de reden dat ik vanmiddag nog even naar het Centraal Station in Groningen ga, waar LTO Noord broodjes uitdeelt aan reizigers', besluit Hulshoff.

• Volg het boerenportest via de liveblog

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 17°
  60 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
Meer weer