Bollentelers+houden+zich+beter+aan+de+regels
Nieuws
© Alex J.de Haan

Bollentelers houden zich beter aan de regels

Van de Nederlandse bollentelers houdt 89 procent zich aan de regels die gelden voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Dit blijkt uit de nalevingsmeting 2018 van NVWA. Voor deze meting heeft de autoriteit inspecties uitgevoerd bij circa 300 Nederlandse bloembollentelers. De naleving van 89 procent is een behoorlijke verbetering ten opzichte van de naleving in 2014, dat toen nog uitkwam op 55 procent.

Wel betekent een naleving van 89 procent dat nog steeds 11 procent de regels van de wet overtreedt. Volgens NVWA is verbetering vooral zichtbaar in het gebruik van niet toegelaten herbiciden. In 2014 was dit aspect de oorzaak van 76 procent van de overtredingen. In 2018 was dat nog 42 procent.

Formaldehyde

NVWA meldt dat uit de inspecties blijkt dat formaldehyde nog steeds wordt toegepast in bloembollen terwijl dit middel sinds 2013 niet meer toegelaten is. Overigens zijn er inmiddels voldoende alternatieven voor dit ontsmettingsmiddel beschikbaar. Voorafgaand aan de meting heeft de NVWA samen met KAVB de controles ruimschoots aangekondigd om de naleving te stimuleren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer