Boer houdt vast aan oude vertrouwde voermethode

77 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft al meer dan vijf jaar hetzelfde voersysteem. 95 procent wil dit de komende vijf jaar ook niet veranderen, blijkt uit het Nieuwe Oogst Opiniepanel.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de laatste drie jaar 5 procent van de ondernemers juist koos voor een ander systeem. De jaren ervoor was dit jaarlijks iets meer dan 3 procent. En dat terwijl het aantal melkkoeien per bedrijf in de afgelopen twintig jaar verdubbelde van vijftig koeien in 2000 naar honderd in 2018, blijkt uit cijfers van het ministerie van LNV. Het aantal melkveebedrijven liep daarbij terug van 28.000 naar 18.000 stuks.

De stijging komt niet alleen doordat kleinere bedrijven stopten, veel ondernemers zijn ook meer vee gaan houden. Toch blijven ze vaak hun voersysteem trouw. In de studio van NieuweOogst.tv licht redacteur Veehouderij Pieter Stokkermans de resultaten van het Nieuwe Oogst Opiniepanel toe.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer