Omzet Veiling ZON daalt naar 295 miljoen euro

De omzet van ZON fruit & Vegetables in Venlo is in 2016 gedaald naar 295 miljoen euro. De teruggang ten opzichte van 2015 is 35 miljoen euro.

Omzet+Veiling+ZON+daalt+naar+295+miljoen+euro
© Vidiphoto

De daling van de afzet werd mede veroorzaakt door extreme weersomstandigheden, zoals de hagel- en stormbuien in Oost-Brabant en Noord-Limburg op 23 juni, aldus de veiling.

Ook de strategische keuze om in het zachtfruitbedrijf de aandacht volledig te concentreren op de verkoop van fruit van eigen telers, leidde tot de teruggang. 'In 2015 werd hier nog een significant handelsvolume omgezet.' Van positieve invloed op het omzetcijfer was de gemiddeld gerealiseerde productprijs, die licht verbeterde ten opzichte van 2015.

Prominente rol klok

Naast accountmanagement, waarbij telers direct gekoppeld zijn aan geselecteerde klanten, heeft de veilingklok een prominente rol in het verkoopbeleid van de veiling. In 2017 zal ZON deze commerciële strategie verder uitbouwen, mede omdat de veilingorganisatie verwacht meer volume aan zich te kunnen binden door het aantrekken van nieuwe leden.

'Belangrijk in de verdere versterking van de positie van Nederlands belangrijkste veilingklok voor groente is de samenwerking met Spaanse coöperaties', zegt een woordvoerder van ZON. Met deze in 2015 gestarte activiteit is ZON er in het voorbije jaar in geslaagd de omzet van importproduct te verdubbelen. Het aantal klanten is in die periode met 50 procent gestegen.

Winst

ZON heeft vorig jaar een winst behaald van 800.000 euro. Dit is nagenoeg gelijk aan het netto-resultaat van 2015.

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer