Droogtesituatie+blijft+kwetsbaar+op+hoge+gronden
Nieuws
© WDOD

Droogtesituatie blijft kwetsbaar op hoge gronden

Ondanks enige neerslag de afgelopen weken, blijft de droogtesituatie kwetsbaar in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

De grondwaterstanden op de hoge gronden zijn erg laag, zelfs nog lager dan vorig jaar.Het gaat om het Drents Plateau en de stuwwallen rond Steenwijk en Havelte. In het zuidelijk deel gaat het om de Sallandse Heuvelrug en het gebied rond Ommen, geeft het waterschap aan.

Het neerslagtekort nam in de afgelopen periode verder toe. Het grondwater op de hoge gronden is sterk afhankelijk van neerslag, omdat het waterschap daar geen water kan aanvoeren. Als gevolg van twee droge zomers achter elkaar staan in deze gebieden de landbouw en natuur onder druk. Ondanks de neerslag de afgelopen weken blijven de grondwaterstanden hier te laag. Voor herstel is een lange periode met neerslag nodig, stelt Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Waterpeilen

De actuele situatie is voor de waterpeilen goed beheersbaar. Daar waar mogelijk blijven de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen zoveel mogelijk ingesteld op maximaal peil. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk water vast te houden en de grondwaterstanden positief te beïnvloeden voor landbouw en natuur.

Momenteel draait het waterschap tussen de 40 en 70 procent van de capaciteit voor de wateraanvoer. Komende week wordt rustig en veelal droog najaarsweer verwacht met vooral in het weekeinde flinke perioden met zon. Voor de komende twee weken is er een grote kans (circa 80 procent) op een rustig en droog weertype.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer