Export+belangrijk+voor+verduurzaming
Nieuws
© Twan Wiermans

Export belangrijk voor verduurzaming

Landbouwminister Carola Schouten wil dat er een grotere afzetmarkt komt voor duurzaam geproduceerde dierlijke producten. Omdat het merendeel van de Nederlandse producten wordt geëxporteerd, richt ze haar pijlen nadrukkelijk op het buitenland.

Dat blijkt uit een brief van haar aan de Tweede Kamer over duurzame veehouderij. Grote internationale ketenspelers van Nederlandse dierlijke producten spelen volgens de minister al in op de veranderende marktomstandigheden. Binnen de varkenshouderij wordt gewerkt aan 'Holland Varken' als kwaliteitslabel en borgingssysteem. Het doel is om Nederlands varkensvlees internationaal te positioneren als kwaliteitsproduct op het gebied van voedselveiligheid, traceerbaarheid, dierenwelzijn, dierengezondheid en duurzaamheid.

Schouten wijst ook op de vraag naar genvrije zuivel voor de Duitse markt. Ze wil samen met de sector kijken hoe het marktaandeel van duurzame dierlijke producten vergroot kan worden.

Internationale strategie

De landbouwminister gaat de internationale strategie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aanpassen. 'Hiervoor maak ik gebruik van het netwerk van Landbouwraden, de inzet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op internationale voedselbeurzen, internationale marktverkenningen en samenwerkingsverbanden en de inzet tijdens handelsmissies. Ze steunt daarnaast de ontwikkeling van een marktbreed labelingsysteem voor productiemethoden en dierenwelzijn in meerdere Europese landen. Dat wordt ontwikkeld door dierenwelzijnsorganisaties en ketenpartijen.

In het najaar van 2020 organiseert minister Schouten een Europese conferentie om met landen uit Noordwest-Europa in gesprek te gaan over de verduurzaming van de veehouderij. Ze wil kijken hoe landen in het noordwestelijk deel van Europa gezamenlijk kunnen optrekken. 'Binnen deze landen is er, net als in Nederland, maatschappelijke behoefte om met meer oog voor duurzaamheid en dierenwelzijn te produceren. Maar ondernemers produceren vaak binnen een markt waar deze kosten moeilijk terug te verdienen zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer