Boer aan het roer bij Regio Deal FoodValley

De Regio Deal FoodValley is rond. Boeren, onderwijs, overheid en andere partijen in de Foodvalley kunnen aan de slag met de versnelde transitie van de primaire sector, gezonde voeding en versterking kennis- en innovatiecluster.


De gemeenteraad van Ede gaf eind vorige week groen licht voor de laatste bijdrage van 7 miljoen euro aan de Regio Deal FoodValley. Vrijdag bood minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Regio Deal FoodValley aan de Tweede Kamer aan.
Met het sluiten van de Regio Deal FoodValley, waarmee een totaalbedrag is gemoeid van ruim 73 miljoen euro, wordt de transitie naar duurzaam en gezond voedsel in de Regio FoodValley versneld, waardoor een bijdrage kan worden geleverd aan het oplossen van het wereldwijde voedselvraagstuk en een grote impuls wordt gegeven aan de werkgelegenheid, leefbaarheid en brede welvaart in de regio, stellen de partijen.

• Lees ook: Foodvalley wil regiodeal met rijk

‘De Regio Deal FoodValley geeft onze boeren goede handvatten om haalbare en betaalbare technieken te ontwikkelen voor vraagstukken rondom luchtkwaliteit, bodem en circulair werken', stelt Fije Visscher, voorzitter LTO Noord afdeling Gelderse Vallei. ‘Het zet de boer aan het roer. Zodat boeren handelingsperspectief houden en met verdienmogelijkheden aan de slag kunnen om de verduurzaming te bekostigen. Dat is essentieel voor de omslag die we willen maken.’

Enorme uitdaging

De Regio Deal Foodvalley is een meerjarig partnerschap tussen het Rijk en verschillende regionale overheden, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen.

'In 2050 wonen er ruim 9 miljard mensen op de aarde. Het is een enorme uitdaging om al deze monden te voeden in het perspectief van klimaatverandering en het verdwijnen van landbouwgronden. Met deze deal kunnen we onze krachten bundelen en een cruciale bijdrage leveren aan gezond en duurzaam voedsel voor iedereen', stelt René Verhulst, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg van de Regio Deal Foodvalley.

De partijen die de regiodeal gesloten hebben zijn Regio FoodValley, de provincies Utrecht en Gelderland, de Universiteiten van Utrecht en Wageningen, LTO Gelderse Vallei en VNO-NCW Midden en het Rijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer