Europese+wintergranen+in+goede+conditie
Nieuws
© Han Reindsen

Europese wintergranen in goede conditie

De groeiomstandigheden voor wintergranen in de Europese Unie zijn overwegend gunstig. Voor de meeste graangewassen worden producties verwacht die flink hoger zijn dan die van het voorgaande jaar.

Dat blijkt uit het JRC Mars Bulletin dat deze week is gepubliceerd. Het JRC (Joint Research Centre) registreert in opdracht van de Europese Commissie de groeiomstandigheden voor landbouwgewassen in de Europese Unie. Dat gebeurt op basis van meteorologische waarnemingen en de weersvooruitzichten voor de komende maanden.

Over het algemeen geldt voor Europa dat het nog steeds droog is. Vooral landen in Zuid-Europa, als Spanje, Portugal en delen van Italië, hebben te maken met een tekort aan neerslag die oploopt tot meer dan 50 millimeter. Verder was de winter overwegend mild. Met name in Oost-Europa waren de gemiddelde temperaturen 4 tot 6 graden Celsius hoger dan normaal.

Uitwintering beperkt

Vooral de milde winter zorgt ervoor dat de uitwintering van wintergranen beperkt blijft. De relatief goede conditie van de wintergranen resulteert in bovengemiddelde oogstverwachting van het JRC. Voor zachte tarwe in de Europese Unie gaat het instituut uit van een gemiddelde hectare-opbrengst van 6,04 ton.

Dat is 7,4 procent meer dan vorig jaar en 1,7 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Ook voor wintergerst (+9,6 procent), rogge (+21 procent), triticale (+12 procent) en koolzaad (+12 procent) zijn de verwachte opbrengsten aanmerkelijk hoger dan de producties in 2018.

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer