Vroegbestelling+bietenzaad+kan+tot+6+september
Nieuws
© IRS

Vroegbestelling bietenzaad kan tot 6 september

Evenals in voorgaande jaren biedt Cosun telers weer de gelegenheid om suikerbietenzaad voor het komende jaar met korting te bestellen.

De vroegbestelperiode loopt van 19 augustus tot en met 6 september 2019. De korting op bestaande rassen kan oplopen van 10 tot 26 euro per eenheid, afhankelijk van ras en zaadbehandeling.

Mogelijk nadeel van de vroegbestelling is dat telers de rassenkeuze alleen maar kunnen bepalen op basis van de cijfers uit de voorgaande jaren (2015-2018). De resultaten van het rassenonderzoek 2019 zijn pas in november bekend.

Nieuwe rassen

In het bietencysteaaltjes- en standaard rhizomaniesegment worden geen nieuwe rassen met een verbeterde financiële opbrengst verwacht. Daarom is voor rassen uit deze segmenten het advies om van de vroegbestelling gebruik te maken om kosten op het bietenzaad te besparen.

Bij de rassen met aanvullende rhizomanieresistentie en resistentie tegen rhizoctonia en rhizoctonia+bietencysteaaltjes worden enkele nieuwe rassen met verbeterde financiële opbrengst verwacht. Hierbij kan het dus lonen om te wachten op de hoofdbestelling.

‘Houd er wel rekening mee dat niet alle nieuwe rassen onbeperkt leverbaar zullen zijn en u later dus mogelijk alsnog alleen een bestaand ras kunt kiezen. Daarom is het ook verstandig om (deels) al uit het huidige assortiment een keuze te maken in de vroegbestelling’, aldus het IRS.

Het advies is niet teveel zaad te bestellen, want besteld zaad kan niet meer retour worden geleverd. Conviso Smart rassen worden niet aangeboden via de vroegbestelling.

Weer

 • Zaterdag
  25° / 20°
  80 %
 • Zondag
  26° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer