Aardappelonderzoek+door+NAK+gewijzigd
Nieuws
© NAK

Aardappelonderzoek door NAK gewijzigd

De NAK heeft de pootgoedtelers geïnformeerd over de wijzigingen die door de keuringsdienst zijn doorgevoerd voor het aardappelonderzoek. Dit jaar zijn er een paar grote wijzigingen die de aandacht van de telers vragen.

Zo is er een verplichting van gebruik van NAK-identificatielabels. De aanleiding hiervoor vormen de toenemende complexiteit in de keten en de excessen van afgelopen seizoen met betrekking tot omkatten en fraude met pootgoed.

De collectieve toets op Erwinia die de afgelopen zes jaar uitgevoerd is in alle PB en S’en is gestopt. De telers kunnen nu zelf Erwinia-onderzoek aanvragen via de NAK-applicatie. De pilot heeft laten zien dat wanneer de toets gericht wordt ingezet het een goede voorspellende waarde heeft.

Chitwoodi

De wijzigingen in het chitwoodi-beleid zijn toegelicht aan de telers. Er is een flinke afname van het aantal percelen in de cirkels en er is een bedrijfstoets die is geïntroduceerd. Op het Klantportaal kunnen de telers de percelen vinden die getoetst moeten worden voordat afgeleverd kan worden.

De NAK roept de pootgoedtelers op alert te zijn op primaire virusaantastingen. Een perceel met een primaire aantasting mag volgens het keuringsreglement niet worden samengevoegd met andere percelen. Daarnaast is het voor de pootgoedteler raadzaam om zijn strategie met betrekking tot monstergrootte bij dergelijke percelen te bepalen.

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer