Traantje wegpinken bij afscheid vee

Cor-Peter Feitsma (25) uit Houwerzijl kiest waar zijn hart ligt: de akkerbouw. Afscheid nemen van de Blaarkoppen is een beladen besluit, temeer omdat zijn in 2012 overleden vader het gemengde bedrijf heeft opgebouwd.

Traantje+wegpinken+bij+afscheid+vee
© Persbureau Noordoost

Ed en Miep Feitsma begonnen in 1981 een gemengd bedrijf in Houwerzijl. Het groeide uit naar negentig Blaarkoppen met bijbehorend jongvee en een areaal van 111 hectare. De veestapel was een belangrijke poot onder het bedrijf. 'Mijn man vond dat prachtig, maar ook van de werkzaamheden met de tarwe en bieten in de herfst genoot hij.'

Cor-Peter Feitsma vult zijn moeder aan: 'Blaarkoppen passen goed bij een akkerbouwtak. Als de werkzaamheden op het land een uurtje uitlopen, dan maakt dat niet veel uit. De koeien blijven wel vreten.'

Oldehove

In 1990 kocht de familie een boerderij in Oldehove erbij. Cor-Peter Feitsma was nog maar net aan zijn tweede jaar van de opleiding agrarisch ondernemerschap begonnen, toen zijn vader plotseling overleed. 'Dan verandert alles.' Dankzij de inzet van familie en Abiant bleef het bedrijf draaiende.

Het melken stond mij vooral tegen en ik stak mijn tijd liever in het spuiten van de gewassen

Cor-Peter Feitsma, akkerbouwer in Houwerzijl

De jonge ondernemer studeerde in 2015 af. 'Het liefst had ik samen met mijn zus Marloes het gemengde bedrijf doorgezet. Zij heeft veel aardigheid voor de koeien, maar heeft gekozen voor haar baan als psycholoog. Het melken stond mij vooral tegen en ik stak mijn tijd liever in andere zaken, zoals het spuiten van de gewassen.'

Investering

Doorgaan met het gemengd bedrijf zou bovendien een flinke investering in beide takken betekenen. De loopstal was ook aan vervanging toe. Met het opbouwen van eigen mechanisatie en opslag – nu werkt hij nog veel met collega's samen – kan hij dergelijke investeringen straks goed terugverdienen.

Het sterkt Cor-Peter Feitsma in zijn overtuiging om volledig op akkerbouw over te gaan. 'Je krijgt nog meer gevoel bij het gewas en hoe het groeit in het veld.' De stoppersregeling in het najaar van 2016 was het laatste zetje naar het afstoten van het vee.

Diepspitten

Een loonbedrijf is druk bezig met diepspitten van ongeveer 22 hectare grasland op de boerderij in Houwerzijl. De bedoeling is om daar op termijn aardappelen te verbouwen.

De optie van verplaatsing heeft nog even in het hoofd van de jonge Feitsma gespeeld. De zware kleigrond – 50 procent afslibbaar en 1 procent kalk – is verre van ideaal voor een volledig akkerbouwbedrijf. Het gros van de 22 hectare is met slecht weer matig bewerkbaar. Voor grasland en het beweiden van koeien was het land wel geschikt.

Rigoureuze ingreep

'Het diepspitten is een rigoureuze ingreep en naar mijn weten niet eerder in deze omgeving gedaan. Het moet de lichtere grond op een diepte van 1,60 tot 2 meter naar boven halen. We hopen dat de grond 15 tot 25 procent afslibbaar wordt. Dan is het de moeite waard. Bij een collega in het Oldambt heb ik gezien dat 60 hectare in drie etappes zo werd verbeterd.'

De droogte helpt Feitsma enorm. Hij kan nu de stukken, die door de kraan zijn aangepakt, kilveren om vervolgens in te zaaien met tarwe en rietzwenkgras voor de beworteling. 'Als ik hier in 2021 aardappelen kan oogsten, dan zou dat geweldig zijn, maar eerst de grond rust geven.'

Met het verbeterde land zet Cor-Peter Feitsma een belangrijke stap.
Met het verbeterde land zet Cor-Peter Feitsma een belangrijke stap. © Persbureau Noordoost

Nieuwe schuur

De Blaarkoppen liepen tot een jaar geleden nog op de plek waar straks aardappelen moeten staan. Een gedeelte is naar een biologische veehouder in Friesland gegaan, een deel naar Engeland en een aantal koeien in de omgeving. Op de plek waar de loopstal staat, wordt binnen enkele jaren gebouwd aan een nieuwe schuur. Miep Feitsma (66), die samen met haar zoon in de maatschap zit, heeft een traantje weggepinkt, maar staat volledig achter het besluit.

De akkerbouwtak heeft een rotatie van 1 op 4. Tot dusver is altijd aardappelland verhuurd, maar het is de bedoeling dat die eigen tak groter wordt. 'Dit jaar zijn we van 3 naar 16 hectare gegaan. We begonnen met de fritesrassen Innovator en Challenger. Dit jaar is daar de Colomba bijgekomen. Ik bouw met S'en miniknollen op en lever af in E-klasse.'

Opslag

Voor opslag doet de akkerbouwer een beroep op drie collega's. Zo kan hij ook zien welk bewaarsysteem voor hem wellicht in de toekomst past. De schuren van de andere locatie in Oldehove worden gebruikt voor opslag van materiaal. Het huis wordt verhuurd. Een loofklapper, een greppelfrees. Het zijn machines die in de loop van de tijd worden aangeschaft. Een goede tweedehands. 'Voor je het weet heb je een schuur vol machines staan', zegt de ondernemer glimlachend.

Miep Feitsma doet de boekhouding, zodat haar zoon zich helemaal kan richten op het bedrijf. Met het verbeterde land wordt een belangrijk stap gezet. Spannend, vinden ze. 'Het is hier nog nooit eerder gedaan, dus de vraag is hoe het uitpakt. Van tevoren heb ik gekeken bij collega's, monsters genomen en dat geeft goede hoop. Nu dus vol vertrouwen aan de slag.' Zijn vader mist hij daarin wel. 'Je merkt iedere dag dat je twee extra handen en zijn ervaring mist.'

Handel in de hand houden
In een van de schuren op de locatie in Oldehove slaat Cor-Peter Feitsma tarwe op. Hij verkoopt dan aan collega-veehouders. 'Zo houd ik zelf de handel in de hand. Beide partijen hebben hier voordeel bij. De collega-veehouders weten bijvoorbeeld precies wat ik spuit, in tegenstelling tot bulk bij de groothandel. Ik lever af op de prijzen waarop dat moment de markten mee sluiten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer