Herstel+varkensmarkt+zet+door
Nieuws
© ZLTO

Herstel varkensmarkt zet door

Het herstel van de varkensmarkt zet in de tweede helft van 2019 door. In China is de Afrikaanse varkenspest nog lang niet onder controle. Dat leidt tot krapte in het aanbod van varkensvlees en dat wordt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort zichtbaar. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van Wageningen Economic Research.

Tot welk niveau de prijzen oplopen, laat zich moeilijk voorspellen. Er lijkt, zo blijkt uit de liquiditeitsmonitor, een psychologische barrière te liggen bij een niveau van 2 euro per kilo geslacht gewicht. In de liquiditeitsmonitor wordt voor de tweede helft van 2019 uitgegaan van een gunstige markt en een verbetering van de rekening courant in de tweede helft van 2019.

De verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2019 waren bij alle partijen in de Nederlandse varkenshouderij hoog gespannen. Dat die marktverwachtingen niet zijn uitgekomen, wordt in de liquiditeitsmonitor geweten aan het feit dat de tekorten in China en andere Oost-Aziatische landen toch nog beperkt waren. Als reden worden extra vleesaanbod uit slachtzeugen en de dalende consumptie van varkensvlees genoemd.

Liquiditeitsmonitor

Nederland exporteerde afgelopen maanden wel meer, maar daar stond volgens de liquiditeitsmonitor tegenover dat in China ook veel meer zeugen zijn geslacht. Dat gebeurde om te voorkomen dat de veestapel besmet zou raken met Afrikaanse varkenspest. De officiële daling in aantal zeugen lag in april op 22,3 procent, maar de schrijvers van de liquiditeitsmonitor hebben het vermoeden dat het werkelijke percentage veel hoger lag.

Daarnaast daalde de consumptie van varkensvlees. Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor consumenten, toch lijken die de neiging te hebben varkensvlees links te laten liggen. Ook al is het cultureel ingebed in hun consumptiepatroon.

Niet onder controle

De krimp van de zeugenstapel leidt volgens de liquiditeitsmonitor zeker tot een daling van de vleesproductie over enkele maanden. Het lijkt erop dat de Chinese overheid de ziekte nog lang niet onder controle heeft, ondanks officiële verklaringen die anders zeggen. Een verdere daling van de varkensstapel is daarom te verwachten.

Handelshuizen namen de afgelopen maanden vooral veel vlees in opslag. Dat gebeurde om het te kunnen verkopen, zodra de feitelijke krapte openbaar wordt. Wageningen Economic Research, het ministerie van landbouw, Agrifirm en ABN Amro verwachten dat de krapte op de markt de komende maanden zichtbaar wordt.

Kansen

'Door de handelsperikelen met China is de Verenigde Staten niet favoriet als leverancier. Europese exporteurs maken daardoor een goede kans om te kunnen exporteren', staat in de liquiditeitsmonitor. Die is tot stand gekomen als publiek private samenwerking tussen Wageningen Economic Research, het ministerie van landbouw, Agrifirm en ABN Amro. De data zijn afkomstig van het Bedrijveninformatienet van Wageningen Economic Research.

• Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer