Veenweide+twistpunt+in+verkiezingsdebat+Alkmaar
Nieuws
© Tienke Wouda

Veenweide twistpunt in verkiezingsdebat Alkmaar

CDA, VVD, D66, GroenLinks, PvdA en SP worden het niet eens over de toekomst van boeren in de veenweide. Dat bleek donderdag tijdens het verkiezingsdebat van LTO Noord Noord-Holland in het Clusius College in Alkmaar.

Vooral GroenLinks en D66 zijn voorstanders van peilverhoging. Volgens lijsttrekker Zita Pels van GroenLinks is dat goedkoper dan CO2 opslaan in de grond. CDA'er Jaap Bond vindt dit te ver gaan. 'De Hollandse koe hoort gewoon in de wei', reageerde hij op de stelling 'onze boerenslimheid kan ook in het veenweidegebied worden gebruikt, dus we houden de koe in de Noord-Hollandse wei'.

'Ik vertrouw op de innovatiekracht en flexibiliteit van de sector. Mensen in de stad onderschatten dat grond het bezit van boeren is. Ze zijn onvoorstelbaar zuinig daarop en gaan er zorgvuldig mee om', vertelde Bond.

Verdienmodel

'Als de koe weg is uit de wei, is er geen verdienmodel meer', betoogde PvdA'er Adnan Tekin. 'Ik geloof niet in alleen compenseren. Er moet ook worden gekeken naar natte teelten. In Duitsland zijn ze al ver bijvoorbeeld met het telen van de lisdodde. Dat moeten we hier ook opzetten.'

VVD'er Cees Loggen opperde dat eerst goed onderzoek nodig is. 'Miljarden euro's blijven over uit structuurfondsen. Stop die in een transitiefonds en verschoon de vervuilende industrie. Dan hebben wij de tijd.'

Barbapapamoment

D66-lijsttrekker Ilse Zaal sprak van een 'Barbapapamoment'. 'U wilde natte teelten, dat is uw beleid', meldde ze Loggen. Dat kwam haar op forse kritiek te staan. 'Dat is een flagrante leugen, een miskenning van de feiten. Uw partij, PvdA en GroenLinks drammen om vergaande maatregelen. Ga nu geen verhaaltjes vertellen.'

Loggen oogstte applaus voor zijn oproep richting Forum voor Democratie. Volgens de VVD'er moet de partij zich mengen in het debat en zich niet verschuilen. Het CDA kreeg de meeste stemmen van de aanwezigen. CDA-gedeputeerde Jaap Bond werd verkozen tot beste debater van de avond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer