Gevaarlijke mengsels krijgen eigen code

Op alle 'gevaarlijke mengsels' wordt vanaf 1 januari 2020 een nieuw element weergegeven op het productetiket: de unieke formule-identificatie (UFI).

Gevaarlijke+mengsels+krijgen+eigen+code
© Horticoop

Deze geldt in eerste instantie nog alleen voor consumentenproducten, de overige producten volgen later. De UFI geldt ook voor gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat om een unieke code, waarmee het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum precies en snel de productinformatie kan vinden.

Dat is nodig om bij een noodoproep passende maatregelen te nemen of te adviseren. Deze code geldt voor alle 'gevaarlijke mengsels' en staat los van het toelatingsnummer voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Verplichting

Dit unieke nummer volgt uit de verplichting voor producenten om informatie te verstrekken over de 'gevaarlijke mengsels' die zij aanbieden. De verplichting geldt voor alle producten die als gevaarlijk voor de gezondheid of voor fysische gevaren zijn ingedeeld. Dus ook voor biociden en gewasbeschermingsmiddelen. De UFI is een unieke code die op het etiket van het product moet worden afgedrukt.

De code bestaat uit zestien cijfers met daarvoor het acroniem 'UFI' in hoofdletters. De code koppelt een in de handel gebracht product ondubbelzinnig aan de informatie over dat specifieke mengsel voor de vergiftigingscentra, zodat die de productinformatie precies en snel kunnen vinden. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum is hier in ons land verantwoordelijk voor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer