Nieuw+Boeren+zorgt+voor+gefronste+wenkbrauwen
Achtergrond
© Ilja Zonneveld

Nieuw Boeren zorgt voor gefronste wenkbrauwen

In zijn boek Nieuw Boeren - Je leent het land van je kinderen heeft Kees Kooman een boodschap voor de lezers: de landbouw kan en moet anders. Hij portretteerde hiervoor tien boerenfamilies.

Journalist en auteur Kees Kooman schreef eerder boeken over de landbouw. Nieuw Boeren is het laatste boek van een trilogie. In 2015 verscheen Boerenbloed, dat de basis vormde voor het theaterstuk Kening fan 'e Greide (Koning van het Grasland). Twee jaar later kwam Dit is uw land dat hij samen met Hans van Grinsven van het Planbureau voor de Leefomgeving schreef.

Uitvoerig vertelt Kooman in Nieuw Boeren over de geschiedenis van boerenfamilies, de 'creatieve voorlopers'. Het is zijn persoonlijke top tien. Hiervoor reed de schrijver door het hele land. Van melkveehouder Ludie van der Bijl die samen met zijn zes collega's op Schiermonnikoog minder koeien melkt vanwege de stikstofuitstoot en plannen heeft voor een zuivelcoöperatie tot Styn Claessens uit het Noord-Limburgse Ysselsteyn die het Kipster-ei heeft ontwikkeld.

Pionieren

Mooi is de variatie aan boeren, die ieder voor zich aan het pionieren zijn geslagen. Zo schakelde melkveehouder Henk van Rijn in het Groene Hart in 2000 over op biologisch. Zoon Corneel van Rijn verwoordt het als volgt: 'Eigenlijk is mijn vader weer gaan doen wat zijn eigen vader al deed: boeren zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en antibiotica.'

© Uitgeverij Noordboek

Kooman wilde een 'overwegend positief boek schrijven over onze veelzijdige agrarische sector', meldt hij in zijn voorwoord. Daar is de auteur niet helemaal in geslaagd. In datzelfde voorwoord merkt de schrijver op dat 'het uitzicht vanuit een treinvenster op de talloze maisvelden of al dat platgemaaide land, van Groningen tot Goes en Maastricht, niet anders dan somber kan stemmen'.

Eenzijdig beeld

Menig boer zal de wenkbrauwen fronsen bij het vrij eenzijdige beeld dat het boek uitstraalt. Kooman gaat er nog te vaak aan voorbij dat de landbouwsector al in een transitie zit.

Zijn nieuwste werk dient ter inspiratie voor boeren en burgers, antwoordde de auteur nog niet zo lang geleden op een vraag van een journalist van de Leeuwarder Courant.

Andere toon

Of hij met Nieuw Boeren juist de grootste groep agrarische ondernemers, de gangbare boeren, gaat inspireren, is maar zeer de vraag. Daarvoor had de auteur een andere toon moeten aanslaan. Gangbare boeren betitelen als 'niet alleen maar boerenkinkels' zal eerder demotiverend werken dan motiverend.

Kees Kooman, Nieuw Boeren - Je leent het land van je kinderen, Uitgeverij Noordboek, ISBN: 9789056155025, 22,50 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer