Brabant geeft uitstel aanvraag omgevingsvergunning stikstof

De deadline voor het aanvragen van een omgevingsvergunning of een melding Activiteitenbesluit wordt met drie maanden uitgesteld tot 1 april 2020. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben dat vrijdag besloten.

Brabant+geeft+uitstel+aanvraag+omgevingsvergunning+stikstof
© Johan Wissink

De reden voor het uitstel ligt in het feit dat de rekentool Aerius, die de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden berekent, pas op zijn vroegst in oktober hersteld is. Aerius moet een apk ondergaan, omdat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeschikt vond als toetsingskader voor vergunningverlening bij activiteiten waarbij de ammoniakemissie toeneemt. Maar daarvoor is dus meer tijd nodig.

Brabantse veehouders die hun stal moeten aanpassen in het kader van de Verordening Natuurbescherming hebben wat extra tijd voor hun aanvraag. 'Het is goed dat er is nagedacht over uitstel, als het niet uitvoerbaar is', reageert ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema. 'Maar drie maanden uitstel lost in de kern natuurlijk niets op. Er zijn namelijk nog veel meer problemen.'

Hoeksema noemt als voorbeeld het feit dat er voor een aantal sectoren nog geen of onvoldoende geschikte stalsystemen zijn. 'Dan krijg je straks waardeloze tussenoplossingen die verbeteringen in de veehouderijsector niet dichterbij brengen', stelt de ZLTO-bestuurder. 'Ook is er nog veel onduidelijkheid over de reparatie van het PAS. En de omgevingsdiensten en gemeenten komen enkele honderden arbeidskrachten tekort om de hoos aan vergunningaanvragen in behandeling te nemen.'

Klimaatakkoord

'En dan heb ik het nog niet gehad over het Klimaatakkoord van de overheid, waar ook een opgave voor vermindering van methaanemissie ligt voor boeren. De overheden moeten zorgen voor een integrale aanpak waarbij veehouders alle verplichte aanpassingen voor uitstoot van ammoniak en methaan in een keer kunnen uitvoeren.'

Enkele veehouders roepen collega's via social media op om uit protest tegen het veehouderijbeleid geen vergunning aan te vragen. Hoeksema kan zich daar niet in vinden. 'Ik begrijp hun boosheid en onbegrip, maar leden zouden in het kader van hun toekomstperspectief sowieso op tijd een vergunning aan moeten vragen. Anders krijg je daarna vervelende bezoeken van de handhavingsdiensten', zegt hij.

Er loopt nog steeds een bodemprocedure van ZLTO tegen het veehouderijbeleid van de provincie Noord-Brabant. 'Zolang er geen uitspraak is, moet je de huidige regelgeving naleven. Dan maar op basis van gegevens die er op dat moment zijn, al is dat verre van ideaal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer