Geen+veencommissaris%2C+wel+groen+licht+voor+veenplan
Nieuws
© Ida Hylkema

Geen veencommissaris, wel groen licht voor veenplan

Tijdens de gesprekken over het Klimaatakkoord en de veenweidegebieden zijn diverse plannen geopperd in de Tweede Kamer. De veencommissaris en het verbod op kerende grondbewerking kregen geen meerderheid, het veenplan wel.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een veenplan. Dit plan is een idee van Suzanne Kröger (GroenLinks) en Rutger Schonis (D66). Zij vinden dat er te weinig coördinatie is in de plannen voor het veenweidegebied.

De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd om met decentrale overheden, de agro- en recreatiesector en natuur- en milieuorganisaties een Deltaplan Veen op te stellen. Hierin worden alle opgaven voor de veenweidegebieden geformuleerd en uitgewerkt in concrete plannen.

Vertragend

Voor het plan voor een veencommissaris bestaat in de Tweede Kamer geen meerderheid. GroenLinks en D66 hebben de afgelopen maanden wel gepleit voor een bestuurder die de provinciale plannen voor veenweidegebieden landelijk zou moeten coördineren.

Tegenstanders vinden dat op deze manier een extra bestuurslaag wordt gecreëerd die weinig toevoegt en mogelijk zelfs vertragend werkt. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ziet een veencommissaris, die onder haar departement zou moeten vallen, evenmin zitten.

Kerende grondbewerking

Kröger en Schonis hadden gevraagd om een verbod op kerende grondbewerking in veenweide. Zij stellen dat kerende grondbewerking zorgt voor een snellere veenafbraak. Dat versnelt het proces van veenbodemdaling en de uitstoot van CO2, lachgas en methaan.

Voor dat plan was geen meerderheid en ook landbouwminister Carola Schouten wil van geen verbod weten. 'We weten dat het voordelen heeft als je kerende grondbewerking kunt beperken. Maar er zijn soms redenen waarom het wel nodig is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 2°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
Meer weer