Stap verder leren denken met bufferstroken

Als je dan toch teeltvrije zones krijgt opgelegd als akkerbouwer, kun je er maar beter iets van maken. Met die gedachte werd Bernhard Prins uit Scheemda deelnemer aan het project voor bufferstroken langs watervoerende sloten van Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG), de provincie en waterschap Hunze en Aa's.

Stap+verder+leren+denken+met+bufferstroken
© Joost de la Court

Inmiddels heeft Prins bijna 2 kilometer aan 4 meter brede stroken liggen met akkermengsel en dat bevalt hem goed. De teeltvrije zones kostten hem alleen maar geld, in totaal zo'n 3.500 euro. 'Nu brengt het tenminste nog wat op', vertelt hij de deelnemers aan de Waterkaravaan 2019.

Dat is de naam van een jaarlijkse excursie voor bestuurders en medewerkers van de provincie Groningen, waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest en LTO Noord. Zij trokken vorige week vrijdag langs drie projecten van het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer in Groningen.

Voordelen van bufferstroken

Overigens gaat het Prins niet alleen om het beperken van de opbrengstderving. Gaandeweg ziet hij steeds meer voordelen van de bufferstroken. De voornaamste is dat de biodiversiteit erop vooruit gaat. 'In het begin was ik wat benauwd voor de hogere luizendruk die het veroorzaakt', zegt hij.

Klimaataanpak en milieu komen hier mooi samen

Henk Staghouwer, gedeputeerde provincie Groningen (ChristenUnie)

'Maar als je ziet wat voor beestjes daar dan weer op afkomen: zweefvliegen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten die ook de luizen in mijn tarwe aanpakken, is het uiteindelijke resultaat positief. Je moet als boer net een stapje verder denken. Dat maakt het leuk.'

Vergoeding

Prins krijgt een vergoeding en heeft meer leven in zijn akkers. Voor de waterbeheerders is er het voordeel dat minder schadelijke stoffen de sloot inspoelen, vertelt heemraad Inge Eshuis. De aanleiding om meer randen aan te leggen langs watergangen was dat ook in het werkgebied van Hunze en Aa's nog regelmatig overschrijdingen van de milieubelastingsnormen in het oppervlaktewater worden vastgesteld.

'Het gaat niet alleen om gewasbeschermingsmiddel. Ook meststoffen worden op deze percelen met bufferstroken beter benut. Dat is in het belang van de boer. Het project geeft zo een plus op de teelt en op de akkerranden. De waterkwaliteit gaat omhoog en het draagt bij aan een duurzame en sterke landbouw', aldus Eshuis.

Aanzienlijke belangstelling

Gebiedscoördinator Marjon Schultinga van ANOG meldt dat de belangstelling onder de Groninger boeren aanzienlijk is. 'Als we de financiering rond krijgen, kunnen we komend jaar opschalen van 18 hectare randen naar zo'n 36 hectare. Deelnemers leren welke insecten bladluizen het beste bestrijden en leren ze te herkennen. Ook weten ze meer over wat de effecten zijn van verschillende teeltmethoden op het onkruid in de akkerranden.'

Dat laatste brengt Prins onder andere al in de praktijk met het voor de winter inzaaien van de randen. 'Tegen de tijd dat in het voorjaar de onkruiden opkomen, zijn de ingezaaide mengsels al een stuk gegroeid. Je hebt zo minder last van bijvoorbeeld melde', zegt hij.

Gedeputeerde Henk Staghouwer hoort het tevreden aan. 'Klimaataanpak en milieumaatregelen komen hier mooi samen. Dat geeft water én landbouw meer toekomst.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer