Knoflook geoogst in Flevoland

De biologische knoflook van TruGarlic in Swifterbant wordt weer geoogst. Het gaat hier om plantgoed voor volgend jaar. De verse knoflook is al geoogst. TruGarlic is onderdeel van maatschap Twisk.

'De verse knoflook oogsten we wat eerder als het gewas nog helemaal groen is', vertelt Bas Groeneveld. 'Het plantgoed laten we wat langer in het veld staan zodat we veel droge stof in de bol kunnen krijgen.'

De verse knoflook vraagt nog veel handwerk. 'De verse knoflook pellen we, dat betekent dat we twee huiden van de bol afpellen om een mooi product over te houden. Het plantgoed knippen we kort af en drogen we.' Bij de verse knoflook kun je ook de steel eten. Op 80 procent van het areaal wordt de verse knoflook geteeld, de overige 20 procent is het plantgoed voor het jaar erop. 'We gaan het vanmiddag meteen drogen en als dat proces is afgerond kijken we hoeveel plantgoed we hebben, en of we voldoende hebben om het in november weer in de grond te stoppen.'

Mocht er niet voldoende zijn, moet dat op een creatieve manier worden opgelost. Groeneveld: 'Voor knoflook is geen zaaizaad beschikbaar dus je begint altijd met een teentje. Dat proberen we zelf in de hand te houden door eigen plantgoed te vermeerderen waarmee we proberen te sturen op vitaal uitgangsmateriaal.'

Omdat de teelt van knoflook zich in Duitsland steeds meer ontwikkeld wordt het voor de Nederlandse telers lastiger om de knoflook af te zetten. De prijzen moeten volgens Groeneveld nog een beetje op gang komen. Daarnaast dienen ook teeltproblemen zich aan. 'Zoals je ziet is dit veld omgeven van bruine roest, en die kwam helaas wat vroeger in dan normaal.' Groeneveld wil de bruine roest niet tegengaan. 'We willen dat de consument de volledige bol kan consumeren, dus ook de steel. Als we met middelen aan de gang gaan voelt het niet goed als we dan zeggen dat de plant in zijn geheel te gebruiken is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer