EFSA+zoekt+gerichter+en+vindt+meer+residu%2Doverschrijdingen
Nieuws
© Thierry Schut

EFSA zoekt gerichter en vindt meer residu-overschrijdingen

European Food Safety Authority (EFSA) heeft in 2017 meer overschrijdingen van de maximale residulimiet op groente, fruit en aardappelen gevonden dan het jaar ervoor. Gerichtere controles zijn de oorzaak van de verhoging.

Het aandeel overschrijdingen is gestegen van 3,8 naar 4,1 procent, blijkt uit de cijfers die EFSA eind vorige week heeft bekendgemaakt. De Brusselse voedselveiligheidsdienst heeft data van 28 lidstaten van de Europese Unie (EU) verzameld. In totaal zijn 88.000 proeven gedaan.

In voorgaande jaren bleef het percentage onder 4 of zelfs 3. Volgens EFSA is voor de stijging een logische verklaring: er wordt gerichter gezocht, zoals op importproducten waarop overschrijdingen in het verleden vaker voorkwamen. Een voorbeeld hiervan is tropisch fruit uit derde landen.

Illegaal gebruik

In ruim een kwart van de 88.000 stalen vonden de onderzoekers resten van meer dan één gewasbeschermingsmiddel. EFSA hoopt met een nieuwe meetmethode beter inzicht te krijgen op dit stapeleffect, maar stelt dat het onwaarschijnlijk is dat een combinatie van residuen een gevaar voor de volksgezondheid vormt. De dienst maakt zich meer zorgen over het verboden gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Europese Unie. Herhaaldelijk zijn actieve stoffen gemeten die geen toelating meer hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer