Natuurlijke geboorte belangrijk onderwerp stierenveiling

Op de voorjaarsveiling van het Centraal Opfokstation in Gelderse Laren werden zaterdag 22 stieren geveild. De belangstelling was groot, maar de prijzen bleven op het normale niveau.

Voor het aanbod stieren van de rassen Blonde d'Aquitaine, Charolais, Limousin en Piëmontees was veel binnen- en buitenlandse belangstelling. COT-voorzitter en -coördinator Henk Tessemaker had vooraf al een goed gevoel bij de veilingdag.

'We hebben ook deze keer weer een mooi aanbod in de catalogus staan. Deze dieren hebben het afgelopen half jaar hier in Laren gestaan en zijn in die zes maanden getraind en onderzocht. In het ochtendprogramma worden ze aan het publiek gepresenteerd en dan wordt de inzet bepaald voor de veiling in de middag.'

Geen keizersnede

De grote belangstelling voor de aangeboden rassen verraste Tessemaker niet. 'Het is 2 minuten voor 12 wat betreft de keizersnedes in de vleesveesector. En wij hebben rassen die in de basis alleen maar natuurlijke geboortes kennen.'

Door juist met deze rassen te werken, wordt volgens hem voorkomen dat, mocht over vijf jaar de keizersnede wordt verboden, vleesveehouders plotseling alles moeten omgooien. 'Daarbij komt dat er steeds meer veehouders ook gebruik willen maken van natuurgebieden. En dan kun je niet de hele tijd de koeien in de gaten houden bij een bevalling.'

Stabiele prijzen

Ondanks de grote belangstelling bleek tijdens de veiling dat er in veel gevallen de inzet van de ochtendsessie niet of nauwelijks werd overboden. En dat de prijzen niet boven het niveau van 2018 uitkwamen. Toch was Henk Tessemaker een tevreden man.

'De Blonde d'Aquitaine deed het goed vandaag. En naast de verkoop van de stieren, is het sociale karakter van het evenement ook belangrijk met al die contacten die hier de hele dag rondlopen. Plus dat het goede promotie is voor een fokker als hij zijn dieren in onze catalogus heeft staan. Voor mij persoonlijk is het een geslaagde vleesveedag.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer