Máxima Medisch Centrum mild voor MRSA-patiënt

Het Máxima Medisch Centrum (MMC), met locaties in Eindhoven en Veldhoven, hanteert per 1 juli een milder opnameprotocol voor patiënten die mogelijk besmet zijn met de veegerelateerde MRSA-bacterie.

M%C3%A1xima+Medisch+Centrum+mild+voor+MRSA%2Dpati%C3%ABnt
© Michiel Elands

MRSA (Meticilline-resistente Staphylococcus aureus) is ongevoelig voor behandeling met diverse gangbare soorten antibiotica. Veegerelateerd MRSA komt vooral voor bij mensen die werken met varkens, vleeskalveren en vleeskuikens.

Wie bij opname tot een van deze risicogroepen blijkt te behoren, wordt onderzocht op MRSA en normaliter in alle Nederlandse ziekenhuizen in een afgesloten eenpersoonskamer met sluis en luchtdruksysteem verpleegd tot de uitslag bekend is. Dat kan enkele dagen duren.

Personeel is voorzien van schort, muts, mond-neusmasker en handschoenen, evenals degene die alleen eten komt brengen. Uit angst voor deze behandeling zijn er nog steeds mensen die bij een ziekenhuisopname verzwijgen dat ze mogelijk drager zijn van veegerelateerde MRSA.

Strikte maatregelen vervallen

Is er geen MRSA-besmetting aangetoond, dan blijft de patiënt op de eenpersoonskamer, maar vervallen de strikte isolatiemaatregelen.

Dat is per 1 juli allemaal verleden tijd in het MMC. Voortaan worden patiënten die behoren tot een van deze risicogroepen, op een normale eenpersoonskamer in contactisolatie verpleegd. Verpleegkundigen dragen alleen handschoenen en een schort. Ook mag de deur openstaan en kan visite gewoon langskomen. Als recent kweken zijn afgenomen die negatief zijn, kan de opname zelfs zonder restricties en maatregelen plaatsvinden.

Voorbeelden

Het grootste medisch centrum van de regio Zuidoost-Brabant volgt daarmee het voorbeeld van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch, het Bernhoven Ziekenhuis in Uden en het Helmondse Elkerliek Ziekenhuis.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg geeft dragers van veegerelateerde MRSA voor hun geplande ziekenhuisopname een behandeling waardoor ze tijdelijk bacterievrij zijn. Ook dan zijn opname en verpleging in strikte isolatie niet meer nodig.

Praktisch nihil

De voornaamste reden daarvoor is het feit dat uit onderzoek is gebleken dat de kans praktisch nihil is dat de veegerelateerde MRSA-bacterie overdraagbaar is van mens op mens.

Jos Peerlings, specialist Dier bij ZLTO, juicht deze ontwikkeling toe: 'Het nieuwe beleid is een win-winsituatie. Het is veel minder belastend voor de dragers van de veegerelateerde MRSA en hun omgeving en voor het ziekenhuis levert het ook voordelen op.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer