Ontsluiten MRSA-kennis ziekenhuis kan veel beter

Er valt nog een wereld te winnen als het gaat om voorlichting over de behandeling van MRSA-patiënten bij een ziekenhuisopname. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg probeert daarin een slag te maken via het ZLTO-project 'Samenwerking Medici en Dierenartsen' (SaMeDi).

Ontsluiten+MRSA%2Dkennis+ziekenhuis+kan+veel+beter
© Michiel Elands

Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) en ziekenhuizen, het blijft een moeilijke combinatie. Er zijn nog steeds mensen die bij een ziekenhuisopname verzwijgen dat ze mogelijk drager zijn van veegerelateerde MRSA. Vaak uit angst dat ze in isolatie worden verpleegd en behandeld.

Maar er is de afgelopen jaren veel veranderd bij enkele Brabantse ziekenhuizen als het gaat om de MRSA-protocollen. Zo geeft het ETZ in Tilburg, als enige ziekenhuis in Nederland, dragers van vee-MRSA voor hun geplande ziekenhuisopname een behandeling waardoor ze tijdelijk bacterievrij zijn. Opname en verpleging in strikte isolatie zijn dan niet meer nodig.

Dragerschap

Wanneer iemand bij de planning voor een opname in het ETZ meldt dat hij of zij mogelijk drager is van veegerelateerde MRSA, wordt met een kweek bepaald om wat voor soort dragerschap het gaat: keel, neus of rectaal. 'Als het om een neusdrager gaat, dan gaat het om een ongecompliceerd dragerschap', licht Bregt de Hair, deskundige infectiepreventie van het ETZ toe.

Het bereiken van huisartsen, en dus ook patiënten, is lastig

Bregt de Hair, deskundige infectiepreventie Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg

'In dat geval moet de persoon zeven dagen een neuszalf gebruiken en zich douchen met een speciale shampoo om de MRSA-bacterie te doden. Bij de overige twee dragerschappen gebeurt dit door een antibioticakuur. Het gaat altijd in overleg met de infectioloog en de behandelend arts.'

Sneltest

Een dag voor de ziekenhuisopname wordt bij de patiënt een sneltest afgenomen waarbij binnen drie uur duidelijk is of de persoon MRSA-vrij is. 'Test de persoon negatief op MRSA, dan is isolatie niet nodig. Met deze handelwijze wijken we af van andere ziekenhuizen.'

De Hair realiseert zich goed dat een opname in strikte isolatie geen pretje is. 'Wij weten dat dit best een ding is. Als we daar op deze manier iets aan kunnen veranderen, dan zijn wij daar blij mee. En de veehouders natuurlijk ook. We krijgen veel positieve reacties van veehouders.'

Kennis delen

Veehouders kunnen vragen naar de deskundigen infectiepreventie van het behandelende ziekenhuis. Toch valt er nog een wereld te winnen als het gaat om vergaren en delen van kennis, weet De Hair.

'Het bereiken van huisartsen, en dus ook patiënten, is lastig. Wij hebben specialistische kennis over MRSA. Een huisarts heeft kennis van veel medische zaken, maar kan nooit de diepte in. Daarom moet je zelf actief kennis delen, bijvoorbeeld over MRSA', zegt de deskundige infectiepreventie. 'Eind oktober hebben we in Diessen bij een bijeenkomst met huisartsen ons protocol nogmaals uit de doeken gedaan. Daarna belde een huisarts voor meer informatie. Je ziet dus dat het werkt.'

SaMeDi opereert lokaal
ZLTO is vier jaar geleden met SaMeDi gestart om, in het belang van de veehouder en het gezin, het onderlinge contact en de samenwerking tussen huisarts en dierenarts te bevorderen. Dat gebeurt op gemeentelijk niveau in nauwe samenwerking met de lokale ZLTO-afdeling. In deze tijd is de ontmoeting tussen beide beroepsgroepen minder vanzelfsprekend en omgeven door vele regels in het kader van de privacy, vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De ervaringen, opgedaan in diverse netwerken, worden breed gedeeld, onder andere met dieren- en huisartsen. Het ministerie van VWS financiert het project. SaMeDi is uitgerold in twintig netwerken in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg in de periode tot eind 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer