Sovon en boeren brengen velduilen in kaart

Als gevolg van de vele muizen op boerenland broeden er in Friesland tegen de zestig velduilen. Sovon brengt samen met boeren, uilenringers en weidevogelbeschermers de vogels in kaart.

Sovon+en+boeren+brengen+velduilen+in+kaart
© Klaas Akkerman

Normaal gesproken broeden er jaarlijks rond de twintig paren in heel Nederland. De velduileninvasie is reden tot extra onderzoek van vrijwilligers, zegt Romke Kleefstra van Sovon. 'We bepalen hoeveel jonge uilen er groot worden en voorzien deze van een ring. Ook doen we muizentellingen om te zien bij wat voor muizendichtheden de uilen overgaan tot eileg.'

Vergoeding

Vooral boeren melden velduilen op hun percelen. Voor een velduil die op grasland broedt, krijgen boeren een vergoeding van 1.250 euro per hectare. Kollektivenberied Fryslân trof deze regeling begin mei met de provincie.

Lees ook: subsidie voor bescherming velduil op grasland

Net als in 2014 zorgen zo veel veldmuizen niet alleen voor velduilen. Ook ransuilen, buizerds, torenvalken en bruine kiekendieven profiteren daarvan. Kerkuilen hebben grote broedsels en veel paren zijn begonnen met een tweede legsel. Ooievaars en blauwe reigers struinen groepsgewijs door gemaaid boerenland om muizen te vangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer