LTO Noord opent muizenmeldpunt weer

Melkveehouders rond Joure en Sneek melden meer muizen op hun percelen. LTO Noord heeft daarom het meldpunt voor muizenschade heropend.

LTO+Noord+opent+muizenmeldpunt+weer
© niels de vries

LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh krijgt verschillende signalen over een verhoogde muizenactiviteit. 'Door het droge en warme weer zijn er op verschillende plekken meer muizen. Wees alert', waarschuwt hij.

• Lees ook: Code oranje voor veldmuizen in Friesland

Ook LTO Noord-afdelingsvoorzitter Sneek/Wymbritseradiel André Huitema uit Heeg ziet dat de knaagdieren meer op zijn land voorkomen. 'En er zitten reigers midden op het land. Dat zegt genoeg. Ze horen eigenlijk bij het water te staan.'

Muizennesten

Zijn hond haalde de laatste weken regelmatig complete muizennesten met jongen naar boven, geeft hij aan. 'Hij zit op zijn kop in de holen.' Huitema vermoedt dat het warme, droge weer de oorzaak is van een verhoogde muizenactiviteit. Op dit moment ziet hij nog geen schade. 'Maar er moeten niet meer komen. Als het zo droog blijft, loopt het weer uit de hand. Daar maak ik mij wel zorgen over.'

Melkveehouder Fokke Miedema uit Tjerkgaast zette donderdagmorgen 15 hectare land onder water. Vanwege de droogte, maar ook vanwege de muizen. 'Ik zie bruine plekken, dat komt door de droogte, maar ik ben er ook zeker van dat het voor een deel schade is door de muizen. Op het ene stuk land is het erger dan op het andere. In de scheuren kunnen de muizen zich prima verstoppen. Zeker als er gras in komt tijdens het maaien, maken ze daar hun nesten.'

Onder water zetten

De melkveehouder verwacht nog zo'n 30 tot 40 hectare onder water te zetten. 'Je weet niet wat de winter doet. Ik vind het te laat om begin volgend jaar te pompen. In februari mogen we alweer mest uit rijden.'
Miedema merkt dat hij alerter geworden is sinds de muizenplaag van enkele jaren terug. 'Ik telde hier laatst twintig ooievaars en veel roofvogels. Dat is ook een teken dat er muizen zijn. Een plaag zoals in 2014 willen we voorkomen. Die kostte ons rond de 30.000 euro, als je de tijd en het brandstof voor het pompen meetelt.'

Verschansen

Wetterskip Fryslân constateert ook meer muizenactiviteit. 'Maar minder dan vorig jaar', meldt Niek Bosma van het Wetterskip Fryslân. 'Met name als boeren de laatste snee van het land halen, zien ze de muizen. De muizen verschansen zich nu graag in de scheuren die ontstaan zijn door droogte.'

In februari dit jaar ging het muizenmeldpunt ook open. Met name tussen Heerenveen, Lemmer en Sneek werden verhoogde populaties veldmuizen aangetroffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer