Onderzoek+en+innovatie+op+open+dag+SPNA%2Dproefboerderijen
Nieuws
© Eigen Foto

Onderzoek en innovatie op open dag SPNA-proefboerderijen

Op de open dag van proefboerderij Ebelsheerd gaat het volgende week dinsdag vooral om onderzoek in graan en om biologische demovelden. Op proefboerderij Kollumerwaard is er een week later vooral aandacht voor (poot)aardappelen, suikerbieten en uien.

De Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) houdt de komende weken open dagen. Op dinsdag 2 juli zijn geïnteresseerden, van 13 uur tot 17.30 uur welkom op proefboerderij Ebelsheerd, Hoofdweg 26 in Nieuw Beerta. Op dinsdag 9 juli is van 13 tot 19 uur de open dag op proefboerderij Kollumerwaard, Hooge Zuidwal 1 in Munnekezijl.

Oldambt

Proefboerderij Ebelsheerd ligt in het Oldambt. Op de proefboerderij vindt praktijkonderzoek plaats in onder andere granen, koolzaad, suikerbieten en uien. Tijdens de open dag zal er uitgebreid aandacht zijn voor het onderzoek in granen.

De gehele dag rijdt een pendelkar langs de proefvelden waar bezoekers zich kunnen laten bijpraten door deskundigen. Tijdens de open dag kunnen boeren een punt halen voor het verlengen van uw bewijs van vakbekwaamheid, voor het onderdeel teelt.

Dit jaar kan met de excursiekar het 25 hectare grote biologische demoveld bezocht worden met onder andere veldbonen, stamslabonen, pompoenen en tarwe. Daarnaast zijn er kleinschalige biologische demoveldjes met een scala aan gewassen.

In opdracht van de Graanrepubliek is een demoveld met verschillende graansoorten en rassen aangelegd. Hierin liggen naast moderne gangbare rassen ook een aantal klassieke graansoorten, zoals Eenkoorn en Emmer. Ook het zesjarige Bokashi-proefveld is te bezoeken.

Op twee momenten op de middag zal Delphy een lezing houden, waarbij aandacht is voor verschillende spuittechnieken en doptypes. Doel hiervan is om bezoekers te informeren over de laatste stand van zaken omtrent driftreductie.

Kollumerwaard

Op proefboerderij Kollumerwaard wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere (poot)aardappelen, suikerbieten en uien. De diverse proefvelden en projecten zullen tijdens rondgangen worden toegelicht door opdrachtgevers.

Er lopen op dit moment een aantal interessante projecten zoals Stikstof telen (voorheen Planty Organic: zero input landbouw), convenant robuuste aardappelveredeling, de spoelplaats, Humusacademie en verzilting (Boeren Meten Water). Voor dit laatste thema kunnen bezoekers zelf oppervlaktewater meenemen om op EC-waarde door experts te laten monitoren.

Daarnaast zal er vanuit het Delta plan Agrarisch Waterbeheer (DAW) een scala van projecten worden toegelicht (Spaarbodem, Schoon Erf, Schoon Water, Perceelemissie en Bodem APK). Tijdens de open dag zijn er velddemonstratie met niet-chemische loofdoodmethoden.

Aansluitend op de open dag zal op Kollumerwaard nog een uitgebreide rondgang plaatsvinden met betrekking tot het convenant versnelde transitie naar robuuste Aardappelrassen voor alle (poot-) aardappel telers van de noordelijke klei.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer