Tempo+maken+met+beveiligen+overwegen
Nieuws
© Koos van der Spek

Tempo maken met beveiligen overwegen

Samen met het rijk gaan gemeenten en provincies meer tempo maken in de aanpak van overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen of bellen. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekendgemaakt op een landelijke bijeenkomst over de veiligheid rond overwegen maandag in Zwolle.

Overijssel, waar zich 17 procent van de onbewaakte overwegen bevindt, heeft tijdens de bijeenkomst de ambitie van het kabinet onderstreept. De provincie wil zo snel mogelijk van alle onbewaakte overwegen in het landelijk gebied af en draagt hier ook financieel aan bij. Nederland telt in totaal 128 onbewaakte overwegen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) maakte eind vorig jaar bekend dat zij wil dat al deze overwegen in Nederland uiterlijk in 2023 zijn aangepakt of opgeheven. Zij wil toe werken naar nul slachtoffers door ongevallen op overwegen in Nederland.

Obstakels

Bestuurlijke processen zorgen er nu soms nog voor dat de aanpak of het opheffen van onbeveiligde overwegen onnodig lang duurt. Tijdens de bijeenkomst is kennis gedeeld over het succesvol betrekken van belanghebbenden in het proces en het wegnemen van juridische obstakels.

Onlangs stelde de staatssecretaris in Letty Demmers al een landelijk bemiddelaar aan die als belangrijkste opdracht heeft om bestuurlijke processen rondom onbewaakte overwegen waar nodig te versnellen. Spoorbeheerder ProRail heeft een directeur aangesteld die de aanpak hiervan coördineert.

Veiliger

Van Veldhoven trok eerder al 50 miljoen euro extra uit voor de aanpak van zowel bewaakte als onbewaakte overwegen. Door de inzet vanuit het rijk en decentrale overheden zijn Nederlandse overwegen veel veiliger geworden.

Zo nam sinds 2000 het aantal slachtoffers van ongevallen op overwegen al met 70 procent af. Verschillende kabinetten investeerden hier door de jaren heen zo'n 680 miljoen euro in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer