Klimaattafel lost op en mijdt nieuwe knelpunten

Klimaatmaatregelen mogen ontwikkelingen niet tegenwerken die bijdragen aan een duurzame landbouw. Dat stelt voorzitter Pieter van Geel van de klimaattafel Landbouw en Landgebruik.

Klimaattafel+lost+op+en+mijdt+nieuwe+knelpunten
© Sanne van Hassel

'Wij streven bij het onderhandelen over klimaatoplossingen naar een integrale benadering. Het is niet de bedoeling dat we aan de klimaattafel met voorstellen komen die voor geïntegreerde teeltsystemen nieuwe knelpunten opleveren', meldt Van Geel.


De voorzitter van de sectortafel voor de landbouw was een van de inleiders tijdens het seminar dat bieteninstituut IRS vorige week hield vanwege het afscheid van directeur Frans Tijink. Van Geel ging in op het belang van goed bodembeheer voor CO2-reductie en sprak over het doel voor de akkerbouwsector om in 2030 0,5 megaton extra CO2 te kunnen vastleggen.

Nieuwe directeur

De discussie over tegengestelde belangen werd ingebracht door Jan Willem van Roessel, sinds deze week de nieuwe directeur van het IRS. Hij wijst erop dat voor het vastleggen van CO2 een minimale grondbewerking gewenst is. 'Dat lukt niet als er geen mogelijkheid is om het onkruid goed te bestrijden.'

Wij streven bij het onderhandelen over klimaatoplossingen naar een integrale benadering

Pieter van Geel, voorzitter klimaattafel Landbouw en Landgebruik

Een bietenteler vroeg Van Geel of de klimaattafel ook nadenkt over het stimuleren van boeren om klimaatmaatregelen te nemen. Volgens hem is er behoefte aan een businessmodel waarbij de verwaarding van CO2 een rol kan spelen.

Politiek gevoelig

Van Geel legde uit dat de hele discussie rond CO2-rechten politiek erg gevoelig ligt. 'Het is afwachten wat daarmee gebeurt. Zodra het definitieve Klimaatakkoord wordt gepresenteerd, zal ook meer duidelijk zijn over de financiële bijdrage van de industrie aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.'

Namens de akkerbouwers pleitte Gert Sikken van Suiker Unie voor ruimte om meer organische mest te gebruiken. 'Dit is goed voor de bodem en voor het vastleggen van CO2. Bovendien levert het een bijdrage aan de kringlooplandbouw, waarvoor minister Carola Schouten (LNV) zich sterk maakt.' Van Geel verzekerde Sikken dat het advies aan de overheid is om de regelgeving waar nodig aan te passen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer