Oud%2Dsenator+en+LLTB%2Derevoorzitter+G%C3%A9rard+Mertens+overleden
Nieuws
© Laurens Eggen

Oud-senator en LLTB-erevoorzitter Gérard Mertens overleden

Voormalig boerenvoorman en oud-senator Gérard 'Sjra' Mertens is gisteren, 12 november, na een kort ziekbed overleden. Hij overleed in het bijzijn van zijn familie. Mertens geldt als een van de meest invloedrijke Nederlandse politici en boerenleiders van de vorige eeuw en was erevoorzitter van de LLTB.

Mertens was een markant bestuurder met een groot boerenhart en een ongekende verantwoordelijkheidszin. Vanaf zijn twintigste jaar tot aan zijn pensioen heeft hij op vele manieren de samenleving gediend. Zijn bestuurlijke talenten bleven niet lang ongemerkt.

Nadat hij vanaf zijn twintigste al indruk maakte als voorzitter van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand in Limburg, werd Mertens kort na de Tweede Wereldoorlog voorzitter van de LLTB. Deze belangrijke positie in Limburg was de springplank naar een bestuurlijke carrière als boerenvoorman in Nederland en senator in de Eerste Kamer.

Carrière

Mertens was als jongeman actief in het verzet tijdens de laatste oorlogsjaren. Na de oorlog was hij van 1948 tot 1974 voorzitter van de LLTB, met zijn 28 jaar tot op heden nog steeds de jongste LLTB-voorzitter ooit. Daarnaast was hij van 1945 tot 1948 raadslid in de gemeente Venlo. Van 1948 tot 1952 was hij actief in Provinciale Staten van Limburg.

Vanaf 1952 werd Mertens actief als senator in de Eerste Kamer. Dit deed hij tot 1979. Tussen 1957 en 1983 was hij voorzitter van de raad van toezicht van de Boerenleenbank en later Rabobank. Daarnaast was hij lange tijd voorzitter van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd. Na zijn pensioen zette hij zich in voor tal van instellingen op het gebied van cultuur en ziekenzorg. Al die tijd wist hij zich omringd door familie en trouwe vrienden en bleef Hout-Blerick zijn thuishaven, waar ook zijn familieboerderij de Hoverhof gelegen was.

Dankbaar

'De heer Mertens was een buitengewoon belangrijk persoon in de periode na de Tweede Wereldoorlog tot laat in de twintigste eeuw', zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. 'De samenleving en agrarisch Nederland hebben veel aan hem te danken. Het was een voorrecht en een eer hem van tijd tot tijd te mogen spreken. We zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor de agrarische sector en de Nederlandse samenleving heeft betekend. Hij was een groot mens. Boer, bestuurder en katholiek in hart en nieren. Wij wensen zijn familie veel sterkte bij het verlies van hun vader, grootvader en overgrootvader.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer