Bioboeren strijden voor vrijstelling fosfaatrechten

Stichting SOS-bioboeren dient dinsdag samen met enkele individuele melkveehouders een verzoek in bij landbouwminister Carola Schouten om biologische melkveehouders te ontheffen van het fosfaatrechtenstelsel.

De stichting vindt dat biologische melkveehouders deze vrijstelling verdienen, omdat ze voldoende land hebben voor hun mest en juist samenwerken met de natuur in plaats van deze te verontreinigen. Volgens de stichting zijn de fosfaatrechten het gevolg van een forse veestapelgroei bij gangbare boeren na het loslaten van het melkquotum in 2015.


Hierdoor wordt te veel mest geproduceerd, wat in de ogen van de bioboeren leidt tot problemen voor het bodem- en oppervlaktewater. Omdat de biologische melkveehouders juist samenwerken met de natuur, vinden ze dat ze niet hoeven op te draaien voor de gevolgen van de groei van anderen.

Dure rechten

SOS-bioboeren vindt dat biologische melkveehouders en die op de referentiedatum 2 juli 2015 in omschakeling waren, moeten worden vrijgesteld van het fosfaatrechtenstelsel. Volgens de stichting moeten omschakelaars dure rechten kopen om het bedrijf weer op peil te krijgen. Die dure rechten zijn lastig terug te verdienen.

Daarmee betekent de fosfaatwet voor tientallen biologische melkveehouders het einde van het bedrijf, stelt de stichting. SOS-bioboeren is extra getergd, omdat Schouten vorige week een streep zette door de fosfaatbank. De rechten in de bank zouden worden bestemd voor voorlopers. Veel biologische boeren in de knel hadden hun hoop op die fosfaatbank gevestigd.

Rechtszaak

Wanneer het verzoek niet wordt ingewilligd, begint de groep een rechtszaak. Om die te bekostigen, is de stichting een crowdfundingsactie gestart. Inmiddels hebben bijna duizend donateurs ruim 16.000 euro bijeengebracht. Greenpeace Nederland doneerde dinsdag 7.750 euro. Het streven is om de actie 30.000 euro binnen te halen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer