Werkgevers+presenteren+eindbod+cao+Glastuinbouw
Nieuws
© Vidiphoto

Werkgevers presenteren eindbod cao Glastuinbouw

Werkgeversorganisaties Glastuinbouw Nederland, Plantum en LTO Nederland hebben dinsdag een eindbod neergelegd voor een nieuwe cao. Het loonbod is 2,25 procent voor twaalf maanden. Deze verhoging gaat volgens het eindbod in op 1 juli 2019. De werknemersorganisaties hebben nog niet gereageerd.

De werkgeversorganisaties willen geen cao Glastuinbouw afsluiten voor de periode na 1 januari 2020 omdat zij de impact van de Wet Arbeidsmarkt in Balans willen afwachten. Vakbonden leggen dit eindbod voor aan hun bestuur en achterbannen. Ook de werkgeversorganisaties gaan het besluitvormingsproces in.

De voorwaarde om tot een cao te komen, was duidelijkheid over het systeem van functiewaardering voor de medewerkers glastuinbouw I en II. Dat is gerealiseerd, melden de werkgeversorganisaties. Ilse Lensink, eerste onderhandelaar namens de werkgeversorganisaties, is daar content mee.

Oplossing

'Wij vinden het van groot belang dat onze werknemers kunnen variëren in werkzaamheden om fysieke problemen en eentonig werk te voorkomen. Voor ons is de zwaarte van het werk bepalend voor de indeling in schaal B of C en niet het aantal handelingen dat wordt verricht', stelt Lensink. Het tellen van handelingen is uit de NOK-matrix (Niveau Onderscheidende Kenmerken) en functiebeschrijvingen gehaald. Ook is een oplossing gevonden voor de interpretatie van directe leiding en toezicht.

Op basis van de ledenenquête hebben de werkgeversorganisaties ook ingezet op een vereenvoudiging van de arbeidstijdenregeling. 'Ook hierin hebben we een aantal belangrijke aspecten gerealiseerd', stelt Lensink. 'In het jaarurenmodel is nu een weekafrekening mogelijk met een toeslag van 30 procent.'

Functiejaren

'Verder is een gelijkmatige verdeling van de stappen in functiejaren in loonschaal B bereikt en zijn de functiejaren 2 en 3 in schaal B gekoppeld aan de cao-stijging', geeft Lensink aan. 'Daarnaast geldt in drukke perioden een maximum van 50 uur in de week geen maximum aantal van 9 uur per dag.'

De werkgeversorganisaties hebben een loonbod gedaan van 2,25 procent voor twaalf maanden. Dat is de eerste verhoging sinds 1 januari 2018, terwijl de prijsindex in 2018 met 1,64 procent is gestegen en deze begin 2019 op 2,6 procent staat.

Loonbod

Omgerekend naar achttien maanden (periode 1 juli 2018 tot 1 januari 2020) is dit een feitelijk loonbod van 3,35 procent, dat de werkgevers per 1 juli 2019 willen toekennen. De eventueel eerder vrijwillig betaalde 1,34 procent mag hiermee worden verrekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 5°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer