Markt+vroege+aardappelen+lijkt+op+2015
Achtergrond
© Anton Dingemanse

Markt vroege aardappelen lijkt op 2015

Veiling Alvantho heeft dit jaar nagenoeg evenveel vroege aardappelen verhandeld als verleden jaar. Ook de prijzen waren vergelijkbaar met 2015.

Tot oktober ligt het afgezette volume bij de veiling op 10.500 ton. 'Daarmee zijn de verkochte kilo's ongeveer hetzelfde als in 2015', zegt voorzitter Gerard Brooijmans van Alvantho. De hoeveelheid zal nog toenemen omdat de veiling via bemiddeling ook in de rest van het jaar nog vroege aardappelen afzet.

Ook wat prijsvorming betreft heeft dit jaar veel overeenkomsten met vorig jaar. Doorsnee is het prijsniveau hetzelfde als in 2015. 'Wel bestaan er verschillen per ras', legt Brooijmans uit. De veiling heeft van week 23 tot en met 38 genoteerd. Via de klok gaat ongeveer 40 procent van de aardappelen naar de afnemers. In die zestien weken was dat ruim 4.700 ton, wat iets minder is dan in 2015.

Kistjeshandel

Kopers op de klok zijn vooral markthandelaren en groenteboeren. Deze kistjeshandel, zoals het in het vakjargon heet, neemt in de loop der jaren iets af, aldus Brooijmans. Via bemiddeling gaan de vroege aardappelen vooral richting retail. Landelijke supermarktketens behoren tot de klanten. Daarnaast verdwenen nog piepers naar de industrie, die vooral was geïnteresseerd in het ras Frieslander.

Doré en Frieslander behoren tot de belangrijkste rassen van Alvantho. Doré bracht in de eerste week 56 tot 79 euro per 100 kilo op. Dit ras sloot in week 38 met 30 euro. Frieslander opende in de prijsrange 45 tot 72 euro om te eindigen met 22 euro per 100 kilo.

Koud voorjaar

Door een koud voorjaar en hevige regenval begon het vroegeaardappelseizoen wat moeilijk. De rooiwerkzaamheden op Tholen werden erdoor verstoord. De aanvoerpiek was als gevolg daarvan later dan vorig jaar. In week 27 kwam de grote stroom los, wat meteen tot prijsdalingen leidde. De grootste aanvoer kende Alvantho in de weken 27 en 28 (eerste en tweede week van juli) met respectievelijk 640 en 660 ton.

De middenprijs van Frieslander zakte bijvoorbeeld in drie weken tijd terug van 42 naar 22 euro per 100 kilo. Doré (middenprijs) zakte in die periode van 63 naar 34 euro per 100 kilo. In de laatste weken waarin Alvantho veilde, kwam de weekaanvoer niet meer boven 100 ton uit.

Moeizaam seizoen

Ondanks dat de prijzen redelijk op peil bleven, was 2016 volgens Brooijmans een moeizaam seizoen. Vooral na halverwege juli was dat zo. Hij wijt dat aan het warme weer, waardoor de vraag terugliep.

Er zat volgens de voorzitter van Alvantho dit jaar verhoudingsgewijs veel voer in de oogst: groene knollen en groeischeuren. 'De maat later in het seizoen viel wat tegen', kenschetst hij de productie van dit seizoen. 'Er kwamen toen minder kilo's van een hectare.'

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer