Intensiever wortelgestel met biostimulant

Toepassing van biostimulant Tonivit resulteert bij wintertarwe in een intensiever wortelgestel met meer haarwortels. Het gewas is daardoor beter bestand tegen onder meer droogtestress, meldt producent Arysta.

Intensiever+wortelgestel+met+biostimulant
© UPL

De meerwaarde van Tonivit is het stimuleren van de wortelactiviteit en wortelgroei, stelt Leen Struik, cropmanager Akkerbouw bij Arysta LifeScience. Dat maakt inmiddels onderdeel uit van UPL.

Door die stimulatie verbetert de opname van alle belangrijke nutriënten. Graantelers kunnen de biostimulant al vroeg in het voorjaar meespuiten, voordat het gewas gaat uitstoelen. De dosering is 1 liter per hectare.

Zeewierfiltraat

Tonivit is een zeewierfiltraat met toevoeging van fosfaat en kalium. Struik legt uit dat de werking gebaseerd is op het activeren van voedingsenzymen. Die spelen vooral een belangrijke rol in de beginfase van de groei. Verder versterken deze enzymen de fysiologische processen in planten.

Het effect van een toepassing is nu al te zien in een demoproef van gewasbeschermingsfirma Overloop in Aardenburg in Zeeuws-Vlaanderen. In een rassenvergelijking zijn twee rassen deels wel en deels niet behandeld met Tonivit.

Uitgraven

Na het uitgraven van tarweplanten bleek afgelopen week dat de behandelde planten op het oog meer haarwortels hebben (zie foto rechts met biostimulant). Struik spreekt van een duidelijk verschil.

Hij voegt eraan toe dat de afgelopen twee jaar in onderzoekproeven bij onder meer PPO, HLB en op proefboerderij Rusthoeve al in meerdere gewassen een toename van het wortelgewicht tot 30 procent is vastgesteld na het toedienen van Tonivit. 'Doordat planten meer voedingsstoffen en gemakkelijker water opnemen, meten we meeropbrengsten in aardappelen en granen die variëren tussen 2 en 5 procent.'

Hogere stresstolerantie

Belangrijk voordeel van de biostimulant is volgens Struik de verhoging van de stresstolerantie bij ongunstige groeiomstandigheden. Op een niet-beregende pootgoedperceel op proefbedrijf de Rusthoeve in Colijnsplaat waren afgelopen jaar de opbrengsten in de behandelde objecten tot 16 procent hoger.

'Dit waren ook wel extreme droge omstandigheden, waarbij de opbrengsten achter bleven tot niet meer dan omgerekend 25 ton per hectare', vertelt hij. 'Maar het geeft wel een indruk wat mogelijk is met deze biostimulant.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer