Let+de+komende+week+op+uw+brievenbus
Commentaar
© Ruud Ploeg

Let de komende week op uw brievenbus

Hoe ziet de land- en tuinbouw er in 2050 uit? Een uiterst boeiend vraagstuk waarover komende week een boek verschijnt, dat abonnees van Nieuwe Oogst gratis ontvangen.

Boeren en tuinders bevinden zich midden in een transitie. Disruptie van de wijze waarop voedsel en sierteelt worden geproduceerd. Nieuwe technologieën, productieomstandigheden en veranderende consumptiepatronen wijzigen de sector drastisch.

Nieuwe Oogst verkende die toekomst met 25 vooraanstaande sectorkenners en presenteert een schets van de agrarische transitie in boekvorm. Een verkenning die inspiratie biedt aan ondernemers om aan de slag te gaan met de uitdagingen van de toekomst.

De nieuwe generatie van bedrijfshoofden zet minstens zulke revolutionaire stappen als huidige en vorige generaties. Grotere bedrijven waar technologie, vakkennis, samenwerking, innovatie, ondernemerschap, marktfocus, ecologische inpassing en circulariteit leidend zijn.

In één eeuw van 410.000 naar 22.000 bedrijven

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Boeren en tuinders zijn met steeds minder, maar produceren steeds meer. In 1950 telde Nederland 410.000 agrarische bedrijven, in 2050 zal dat aantal bij continuering van de huidige trend rond de 22.000 uit komen. Nuchtere cijfers, maar ergens is het triest.

Terwijl kweekvlees en vertical farms de positie van familiebedrijven bedreigen, bieden bevolkingsgroei en het efficiënte en in die zin duurzame Nederlandse productiemodel juist kansen. In Europa zakt de vleesconsumptie in ten faveure van de akker- en tuinbouw, wereldwijd blijft dierlijk en plantaardig voedsel ongekend groeien.

Continue uitdagingen voor productie en consumptie voor een groeiende wereldbevolking. Een keuze voor de niche – bijzondere producten, lokaal vermarkt of korte ketens – of voor schaalvergroting, waarbij de krachten van de wereldmarkt worden getrotseerd.

In de niche staat opbrengstverhoging centraal, op de wereldmarkt is kostprijsverlaging leidend. De nieuwe generatie zal op basis van die factoren een koers uitzetten. De toekomstgerichte boeren en tuinders zullen leveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer