De+landbouwmiljoenen+gaan+in+het+afvoerputje
Commentaar
© Ruud Ploeg

De landbouwmiljoenen gaan in het afvoerputje

De overheid gooit jaarlijks miljarden euro's over de balk door falende ICT-projecten. Met een nieuw NVWA-debacle komt LNV-minister Carola Schouten in een lange rij ICT-blunderaars.

Schouten trok deze week de stekker uit het systeem Inspect van de NVWA. De dienst wil met een nieuw automatiseringshuishouden het toezicht en de informatievoorziening efficiënter maken. Daarvoor is 95 miljoen euro begroot met als opleverdatum 2021.

De minister is na advies van Bureau ICT-toetsing (BIT), ingesteld na eerdere ICT-drama's bij de overheid, stevig in haar conclusies. De NVWA wil te veel veranderingen tegelijk die de kern van het functioneren raken.

Op advies van het BIT stopt Schouten met Inspect. Ze dwingt haar ambtenaren om met meer realiteitszin naar het digitale instrumentarium van de NVWA te kijken. Maar 65 miljoen euro landbouwgeld is al verdampt.

ICT-misbaksels door ambitie, naïviteit en kennisgebrek

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Verrassend is het allerminst waar Schouten op stuit. Een oneindige ambitie, oneindige naïviteit en oneindig gebrek aan digitale expertise vormen de perfecte ingrediënten van een ICT-misbaksel. De kosten lopen uit de klauwen en het resultaat laat te wensen over.

Dagelijks worden in het bedrijfsleven en bij de overheid tranen gehuild en miljoenen verspild omdat keer op keer in dezelfde val wordt getrapt. ICT-projecten bij de overheid kosten gemiddeld 36 procent meer dan begroot en duren 37 procent langer dan verwacht.

Ontelbare keren wordt een kat in de zak gekocht, omdat de regel 'keep it stupid simple' in de wind wordt geslagen. Megalomane ambities leiden tot megalomane blunders. De Tweede Kamer berekende eerder dat jaarlijks tot 5 miljard euro in het afvoerputje gaat.

Schouten neemt door Inspect naar de prullenbak te verwijzen een wijs besluit. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ze neemt nu de pijn maar beperkt de schade. Iets waarvoor talloze bewindslieden en topmanagers voor haar het lef niet hadden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer