Weidevogelkuikens hebben meer eten in lang gras

Het maaien van grote blokken gras gaat ten koste van insecten. 'Dat is nadelig voor de kuikens van weidevogels, want zij leven ervan', zegt Jan de Wit, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut.

Weidevogelkuikens+hebben+meer+eten+in+lang+gras
© Karst Breeuwsma

U hebt onderzoek gedaan naar aantallen insecten in grasland. Waarom?

'Bij weidevogelbeheer is naast predatie de beschikbaarheid van voedsel voor kuikens erg belangrijk. Denk aan vliegen, muggen en hommels. We wilden weten welke impact graslandmanagement heeft op het aantal insecten in de wei. Daarom hebben we in het voorjaar van 2018 bij ruim twintig boeren in Zuid-Holland onderzoek gedaan met plakvallen, grote gele stikkers waar insecten aan blijven kleven.'

Je kunt her en der wat stroken gras laten staan, bijvoorbeeld langs de slootkant

Jan de Wit, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut

Wat is de conclusie?

'We hebben plakvallen geplaatst in allerlei percelen zoals plasdras, gewoon grasland en percelen met een uitgestelde maaidatum. Vooraf dachten we dat er meer insecten zouden zijn in plasdras en kruidenrijk grasland, maar we vonden geen duidelijke link. Er was vooral veel variatie, waarbij alleen grashoogte eruit sprong als verklaring.'

Leg eens uit?

'In een ongemaaid perceel met lang gras vonden we bijna drie keer zo veel insecten als in een pasgemaaide wei. In beweide percelen waren ook minder insecten, maar wel meer dan in gemaaide weilanden. Dit jaar gaan we verder met meer percelen. We hopen nu meer verklaarbare verschillen te vinden.'

Wat gebeurt er met insecten tijdens het maaien?

'Waarschijnlijk sneuvelen er veel insecten tijdens het maaien. Verder zit er in kort gras minder nectar, stuifmeel en grassappen. De insecten hebben dus minder voedsel om van te leven. Ik wil daarom een pleidooi houden voor mozaïekbeheer. Maai percelen om en om of laat een randje gras staan.'

Worden boeren ondertussen niet moe van alle bemoeizucht rondom hun bedrijf?

'Ik begrijp inderdaad dat boeren daar moe van worden. Ze kunnen hun aandacht maar aan één ding geven. Maar afwisselend maaibeheer is niet ingewikkeld. Je kunt her en der wat stroken gras laten staan, bijvoorbeeld langs de slootkanten. Daarmee creëer je ook meteen broed- en schuilplaatsen voor weidevogels.'

Ondanks alle inspanningen van veehouders blijft het aantal weidevogels dalen. Is predatie niet een veel belangrijker item?

'Dat verschilt van locatie tot locatie, maar predatie is zeker een toenemend probleem.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer